Pieczone ziemniaki z awokado, na straży prawidłowego ciśnienia

WYJĄTKOWE CECHY

Już 1 awokado dziennie może przyczynić się do redukcji "złego" cholesterolu.

OGROMNA DAWKA DOBROCZYNNEGO POTASU I BŁONNIKA

Ziemniaki owiane są złą sławą, a to że sprzyjają otyłości albo są mało wartościowe. Wszystko zależy od sposobu ich przyrządzania! Porcja frytek usmażonych w głębokim tłuszczu lub puree zanurzone w mącznym sosie z pewnością nie będą stanowiły zdrowego posiłku. Jednak upieczone w piekarniku i podane z dodatkiem odżywczego dressingu z awokado mogą nie tylko być cennym źródłem witamin i minerałów, ale i wykazywać działanie zapobiegające wielu chorobom. Awokado nazywane przez Azteków „masłem Boga” wręcz przyspieszy metabolizm, dodatkowo wspomoże koncentrację, zredukuje poziom złego cholesterolu, a wraz z ziemniaczkami i zawartym w nich potasie zwiększy moc obniżania cisnienia krwi. Warto wiedzieć, że młode ziemniaki, schłodzone oraz te krócej gotowane mają niższy indeks glikemiczny. Chcesz ukoić nerwy, wyprodukować wiekszą ilość hormonów szczęścia oraz uchronić się przed rakiem piersi czy problemami z prostatą?…zajadaj awokado!

Składniki

  • 10 ziemniaków młodych , dokladnie umytych
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek pietruszki , drobno pokrojonej
  • 1 pęczek świeżej bazylii , drobno pokrojonej
  • 1 cytryna , dokładnie umyta i sparzona gorącą wodą
  • szczypta płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min. (dlaczego?przeczytaj poniżej)
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • opcjonalnie 2 łyżki czarnuszki lub rozdrobnionych pistacji
  • niewielka ilość oleju kokosowego , rozpuszczonego

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotuj w całości, w osolonej wodzie, przez ok. 15-20 min.
  • Po ugotowaniu delikatnie je "rozpłaszcz" za pomocą szklanki, posmaruj niewielką ilością oleju kokosowego i piecz w piekarniku w temp. 215st.C przez ok. 15-20 min, do zarumienienia.
  • Skórkę z całej cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Pietruszkę, bazylię, awokado, czosnek, chilli, skórkę z cytryny oraz sok z całej cytryny umieść w blenderze, dopraw solą i zblenduj.
  • Upieczone ziemniaki posmaruj powstałym dressingiem.
  • Podawaj z pistacjami lub posyp czarnuszką.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: awokado, pietruszki, bazylii, soku z cytryny, czosnku, czarnuszki i soli kłodawskiej?
AWOKADO- jest źródłem witaminy K, C, E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i potasu (zawiera więcej potasu niż banany). Zawarte w nim antyoksydanty, takie jak: luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na wzrok. Obfituje w dobre tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega 3 oraz dobroczynny dla jelit błonnik. Spożywanie awokado może też obniżać poziom cholesterolu.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
CZARNUSZKA- wykazuje silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (łącznie z gronkowcem złocistym). Nienasycone kwasy tłuszczowe doskonale dbają o kondycję skóry. Okazuje się być skuteczna w zwalczaniu atopowego zapalenia skóry (na równi ze sterydami). Korzystnie działa na poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Olej zawiera tymochinon, który blokuje histaminę i działa antyalergicznie. Wzmacnia odporność organizmu i chroni komórki przed wpływem wirusów.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close