Pesto pietruszkowo bazyliowe, do wszystkiego

WYJĄTKOWE CECHY

Pietruszka zapobiega anemii, olejki z bazylii przeciwdziałają rozwojowi bakterii a anchois dostarcza kwasów Omega 3.

PASTA IDEALNA DO MAKARONU, KASZY, RYŻU, SAŁATEK CZY PIECZYWA

Zalet domowego pesto jest wiele. Przede wszystkim mamy wpływ na wartości odżywcze, jakość i świeżość użytych składników a powstały smak jest nieporównywalny z gotowymi pastami. Możliwości jest naprawdę wiele. Dziś chciałam zaproponować oryginalne pesto z wyrazistym anchois, odświeżająca miętą i pietruszką oraz delikatną słodyczą bazylii i skórki z pomarańcza. A wszystko to podkreślone chrupkością orzeszków pinii.

Składniki

  • ½ pęczka pietruszki , drobno pokrojonej
  • ½ pęczka szczypioru , drobno pokrojonego
  • 8 listów mięty
  • 5 filecików anchois
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • szczypta płatków chilli
  • ½ łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańcza
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego? przeczytaj poniżej).
  • 2-3 łyżki orzeszków pinii lub słonecznika
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • W blenderze umieść wszystkie składniki i zblenduj do kosystencji pesto.
  • Użyj takiej ilości oliwy, aby uzyskać odpowiednią dla siebie gęstość.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: pietruszki, anchois, imbiru, bazylii, soku z cytryny, czosnku, orzeszków pinii, oliwy z oliwek i soli kłodawskiej?
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g az 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
ANCHOIS- obfitują w witaminy z grupy B, wspomające metabolizm i detoksyfikację, kwasy Omega 3 łagodzące stany zapalne oraz fosfor, wapń i magnez niezbędny dla zdrowia kości.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
ORZESZKI PINII- są źródłem takich minerałów jak: magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź, żelazo oraz witamin: B i K. Obfitują w tłuszcze jednonienasycone, korzystnie wpływające na poziom cholesterolu i pracę serca. Wykazują zdolność redukowania stanów zapalnych oraz syndromu przedmenstruacyjnego.
OLIWA Z OLIWEK- zawiera witaminy A, E, D i K, działa przeciwzakrzepowo, wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz kostny. Jest bogata w kwas oleinowy o silnym działaniu przeciwzapalnym oraz związki fenolowe skuteczne w likwidowaniu wolnych rodników i komórek nowotworowych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close