Zupa toskańska, idealna na przeziębienia

WYJĄTKOWE CECHY

Naturalne panaceum dla układu oddechowego, trawiennego i krwionośnego.

ROZGRZEWAJĄCA MOC IMBIRU I CZOSNKU, CHOROBA CI NIE STRASZNA

Zupa, która idealnie sprawdza się w chłodne, zimowe dni, silnie rozgrzewająca i sycąca. Po dodaniu klopsików (osobny przepis- „pieczone pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym”) tworzy zbilansowany posiłek jednogarnkowy. Duża porcja czosnku, mogłoby się wydawać, że jest wynikiem pomyłki, ale gorąco namawiam do użycia go właśnie w takiej ilości. Po lekkim podsmażeniu jego smak nie jest ostry i przytłaczający, zupie nadaje wyrazistości, a jego zdrowotne właściwości świetnie zabezpieczają przed przeziębieniem.

Składniki

  • 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 8 ząbków czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 220 g bekonu z indyka bez dodatku azotynów i azotanów, pokrojonego w kostkę
  • 1 mała marchewka drobno pokrojona
  • 2 garści młodych liści szpinaku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowego (przepis tutaj)
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 – 3 ½ szklanki wody
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki płatków chilli

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebulę, bekon, marchew, czosnek, imbir, płatki chilli.
  • Dodaj koncentrat kolagenowy, wodę, ziemniaki.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Gotuj przez 20 min.
  • Dodaj mleko kokosowe, szpinak i ewentualnie klopsiki (przepis tutaj).

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: imbiru, czosnku, masła klarowanego, koncentratu kolagenowego, mleka kokosowego, marchwi, szpinaku i soli kłodawskiej?
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
MARCHEW- źródło antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki. Ma korzystny wpływ na kondycję skóry i serca. Jest warzywem prebiotycznym, czyli stanowi doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływa korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
SZPINAK- trudno jest znaleźć warzywo, które zawierałoby więcej drogocennej dla kości witaminy K niż właśnie szpinak. Ponadto obfituje w witaminy A i C, dzięki czemu działa antyoksydacyjnie i unieszkodliwa wolne rodniki. Jest źródłem takich minerałów jak: magnez, żelazo i mangan.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close