Soczyste pulpety z indyka w sosie pomidorowym

WYJĄTKOWE CECHY

Ten posiłek to solidna dawka białka i wartości odżywczych!

PIECZONE PULPECIKI SĄ IDEALNE DO MAKARONU, RYŻ, KASZ BADŹ JAKO SAMODZIELNE DANIE

Jednogarnkowa, szybka potrawa, która smakiem wcale nie odbiega od czasochłonnych, wieloskładnikowych dań obiadowych. Sekret tkwi w soczystych, mięciutkich pulpecikach , dodatek ubitego białka nadaje im lekkości i puszystości, a cukinia i marchewka odpowiadają za wilgotość. Użycie nasion babki płesznik jest zdrowym zamiennikiem bułki tartej oraz mąki i doskonale wiąże całość masy pulpecikowej.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • ćwiartka cukinii drobno stratej
  • 1 niewielka marchew starta
  • 250 g pomidorów w słoiku lub puszce 1
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • szczypta nasion babki płesznik
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki majeranku
  • ¼ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta rozmarynu
  • duża garść świeżej bazylii pokrojonej
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Mięso przypraw solą, pieprzem cayenne, ¼ łyżeczki suszonej bazylii, majerankiem, papryką i rozmarynem.
  • Połącz z żółtkiem jajka, marchewką i lekko odciśnietą cukinią.
  • Na połowie rozgrzanego masła klarowanego podsmaż połowę cebuli i połowę czosnku.
  • Dodaj do mięsa.
  • Połącz z ubitym białkiem.
  • Uformuj małe kulki i piecz około 20 min. w temp. ok. 215 st. C (do zrumienienia).

Dodatkowe informacje

WYKONANIE SOSU
Na drugiej połowie rozgrzanego masła klarowanego podsmaż resztę cebuli i czosnku.
Dodaj pomidory, ¼ łyżeczki bazylii, oregano i gotuj ok. 20 min.
Na koniec dodaj mleko kokosowe i ok. 1-2 szklanek wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), całość zmiksuj na gładką masę.
Dodaj pulpeciki, ugotowany makaron, świeżą bazylię i pietruszkę.
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, marchwi, pomidorów, masła klarowanego, mleka kokosowego, czosnku, babki płesznik, majeranku, oregano, bazylii, rozmarynu, pietruszki i soli kłodawskiej?
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu.
MARCHEW- źródło antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki. Ma korzystny wpływ na kondycję skóry i serca. Jest warzywem prebiotycznym, czyli stanowi doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływa korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
POMIDOR- zawiera witaminę C, K1, B9 oraz potas. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniacza, zwanego likopenem, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nowotworów. Obfituje w dobroczynny dla zdrowia błonnik.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
ZMIELONE NASIONA BABKI PŁESZNIK (BABKI JAJOWATEJ)- idealny, zdrowy zamiennik bułki tartej lub jajek, świetnie wchłania wodę, dzięki czemu posiada właściwości wiążące. Działa oczyszczjąco na jelita.
MAJERANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na układ trawienny i hormonalny.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
ROZMARYN- jest bogatym źródłem antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki i przeciwdziałających zapaleniom organizmu. Może korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, wspomagać pamięć i koncentrację. Posiada właściwości chroniące narząd wzroku i opóźnia rozwój katarakty oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close