Wilgotny pasztet z indyka, wspaniały

WYJĄTKOWE CECHY

Pasztet idealny nie tylko do pieczywa, ale i jako dodatek do dań obiadowych. Obfituje w białko, witaminy i minerały zapobiegające anemii

DOMOWY PASZTET TO SKARBNICA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH

Pasztet kojarzy mi się z dzieciństwem i sklepową, metalową puszką z naklejką kury…dziś wybór pasztetów jest zdecydowanie większy. Producenci prześcigają się w jego przeróżnych wersjach, a to pasztet z fasoli a to z ciecierzycy czy też sojowy. Jednak najczęściej po przeczytaniu składu na etykiecie okazuję się, że „niezły z tego pasztet”. Pełne są: wypełniaczy, wzmacniaczy smaku, konserwantów, modyfikowanych białek sojowych a niewiele w nich dobrej jakości mięsa, drogocennej wątróbki czy wartościowych warzyw. Moja wersja pasztetu jest pyszną, zdrowotną bombą. Dzięki zawartym w nim warzywom jest wilgotny, a babka płesznik, jako zdrowy zamiennik bułki tartej sprawia, że jest odpowiednio zwarty. Świetnie nadaję się zarówno do krojenia, jak i smarowania.

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 150-200 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 por pokrojony w kostkę
  • 100 g pieczarek drobno pokrojonych
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10m.(dlaczego?przeczytaj w…)
  • 2 liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • szczypta zmielonych nasion babki płesznik zamiast bułki, jeżeli konsystencja jest luźna dodać więcej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • ¼ łyzeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki majeranku
  • szczypta tymianku
  • szczypta cząbru
  • sól kłodawską lub himalajską oraz pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Mięso ugotować z marchewką, pietruszką, zielem angielskim i liściem laurowym.
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć na złoty kolor cebulę, por, pieczarki, wątróbkę, pod koniec dodać przyprawy.
  • Połączyć wszystkie składniki, oprócz ziela i liścia laurowego
  • Dodać jajka i babkę płesznik.
  • Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w temp. 180st.C przez ok. 45-50min.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: wątróbki, masła klarowanego, czosnku, gałki muszkatołowej, majeranku, babki płesznik i soli kłodawskiej?
WĄTRÓBKA- jest znakomitym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, miedzi, choliny. Doskonale wpływa na jakość krwi, zapobiega anemii i wyrównuje niedobory witaminy B12.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CZOSNEK- zawiera antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu wspomaga układ immunologiczny i produkcję limfocytów odpowiedzialnych za wyłapywanie i usuwanie patogenów, Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego własciwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny zwiazek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod wzgledem działania bakteriobójczego).
GAŁKA MUSZKATOŁOWA- posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawiera witaminę A, C, dzięki czemu unieszkodliwia wolne rodniki. Bogata w błonnik usprawniający pracę jelit. Może korzystnie wpływać na serce i obniżać poziom cukru we krwi.
MAJERANEK- ma działanie przeiwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na układ trawienny i hormonalny.
ZMIELONE NASIONA BABKI PŁESZNIK- idealny, zdrowy zamiennik bułki tartej lub jajek, świetnie wchłania wodę, dzięki czemu posiada właściwości wiążące. Działa oczyszczjąco na jelita.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedz, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close