Krem z pieczonych pomidorów, poezja smaku

WYJĄTKOWE CECHY

Likopen ma działanie przeciwzapalne, antygrzybicze oraz unieszkodziwiające wolne rodniki. Im dłużej gotujesz pomidorową, tym większa jego moc!

ANTYZAPALNA MOC O WYJĄTKOWYM AROMACIE

Pomidorową zna każdy, towarzyszy nam od dzieciństwa. Jednak dzisiejszy krem będzie w zupełnie nowym, zaskakującym wydaniu. Podpieczenie składników nadaje innego wymiaru smakowego. Dzięki użyciu imbiru, czosnku i papryki zupa jest wyrazista, a mleczko kokosowe sprawia, że jest aksamitnie kremowa. Aromat nie tylko smaku, ale i zdrowia unosi się w całym domu.

Składniki

  • 700 g pomidorów , przekrojonych w połowie, w poprzek
  • 1 papryka czerwona , przekrojona na połowę
  • 1 mała główka czosnku , przekrojona na połowę, w poprzek, delikatnie rozgnieciona i odstawiona na 10min.(dlaczego?przeczytaj poniżej
  • 3-4 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 cebula , pokrojona na ćwiartki
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • szczypta oregano
  • opcjonalnie kilka listków rozmarynu
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • opcjonalnie ½ szklanki leczniczo-odmładzającego kolagenu (znajdziesz w przepisach)

Przygotowanie

  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż pomidory, paprykę, imbir, czosnek i cebulę, piecz w temp. 215st.C, przez ok.30min.(do momentu podpieczenia papryk).
  • Paprykę po wyciągnięciu z pieca umieść na talerzu i nakryj dodatkowym talerzem, w celu zaparowania, po 15min. ściągnij skórkę.
  • Upieczone pomidory możesz obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.
  • Czosnek wyciągnij z łupinek, a imbir obierz ze skórki.
  • Wszystkie upieczone składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę, dodaj taką ilość wody, aby osiągnąć odpowiednia dla siebie konsystencję, dopraw solą, pieprzem i gotuj ok.20 min.
  • Dodaj mleko kokosowe, bazylię, zagotuj i ponownie zblenduj na gładki krem.
  • Jeżeli używasz kolagenu dodaj go w momencie, kiedy używasz wody.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: pomidorów, papryki, imbiru, czosnku, bazylii, kolagenu, mleka kokosowego i soli kłodawskiej?
POMIDOR- zawiera witaminę C, K1, B9 oraz potas. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniacza, zwanego likopenem, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nowotworów, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Proces gotowania pomidorów zwiększa ilość likopenu o niezwykłych właściwościach. Obfituje w dobroczynny dla zdrowia błonnik.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close