Pieczone warzywa w sosie tahini

WYJĄTKOWE CECHY

Danie oczyszcza jelita, łagodzi stany zapalne, chroni serce, sprzyja trawieniu i pięknej skórze

SKARBNICA ZDROWIA W POŁĄCZENIU Z NIEBIAŃSKIM SMAKIEM

Powszechnie wiadomo, że ze względu  na cały wachlarz wartości odżywczych i właściwości zapobiegających wielu chorobom nasza dieta powinna obfitować w warzywa. Naukowcy, dietetycy spierają się o zdrowotność wielu produktów i składników żywnościowych, ale jeśli chodzi o warzywa, wszyscy zgodnie mówią, jednym głosem: jedzmy ich jak najwięcej. Na czym polega sekret warzyw? Co takiego magicznego w sobie kryją? Otóż, są skarbnicą witamin, minerałów i antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy, wspierają organizm w produkcji i utrzymaniu energii, spowalniają procesy starzenia, wspomagają koncentrację i pracę mózgu. Obfitują w drogocenny błonnik, który nie tylko usprawnia pracę układu pokarmowego, daje uczucie sytości, zapobiega zaparciom, ułatwia usuwanie resztek pokarmowych, toksyn, ale i korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi oraz obniżenie „złego” cholesterolu. Błonnik jest niezwykle istotny w profilaktyce takich chorób cywilizacyjnych jak: cukrzyca, miażdżyca oraz nowotwory ( głównie rak jelita grubego, okrężnicy, trzustki). Pomimo cudownych prozdrowotnych właściwości warzyw nie każdy zjada ich odpowiednią ilość. Dlaczego tak się dzieje? Często słyszę opinie, że warzywa są niesmaczne i mało wyraziste. Jak zatem sprawić, aby były aromatyczne i przepyszne? Upieczmy je w piekarniku, dzięki czemu będą lekkostrawne i nie utracą wielu składników odżywczych. Dodatkowo użyjmy ziół i sosu, który nada im wyjątkowego charakteru. Jeśli chcemy, aby posiłek stanowił samodzielne, zbilansowane danie możemy je zaserwować w towarzystwie ugotowanego na miękko jajka.

Składniki

  • 2 buraczki ugotować do miękkości, pokroić w plasterki
  • 1 papryka żółta pokrojona w grubsze paski
  • 1 papryka czerwona pokrojona w grubsze paski
  • 10 sztuk brukselki przekrojonej na pół
  • 1/2 dyni piżmowej przekrojonej wzdłuż
  • 2 małe cukinie pokrojone w talarki
  • 2 łyżki tahini (osobny przepis)
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10 min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 1/4-1/2 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Formę wyłoż papierem do pieczenia i ułóż połówkę dyni, dopraw sola i natrzyj delikatnie olejem lub masłem, piecz w temp. 220st. C przez ok. 30-40 min. (do miękkości), następnie wydrąż nasiona i obierz ze skórki, pokroj na cząstki lub plasterki.
  • Formę wysmaruj olejem lub masłem i ułóż papryki, cukinie i brukselkę, polej pozostałością masła klarowanego lub oleju kokosowego, przypraw oregano, bazylią i solą.
  • Piecz w tem 215st. C przez ok. 20-30 min, do miękkości.
  • W tym czasie wykonaj sos tahini: w blenderze umieść tahini, sok z cytryny, kmin, czosnek, imbir, sól i niewielką ilość wody, wszystko zmiksuj do konsystencji sosu (w razie potrzeby dodaj wody).
  • Upieczone warzywa ułóż w naczyniu wraz z ugotowanymi burakami i dynia.
  • Całość polej przygotowanym sosem tahini.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: buraków, papryki, brukselki, dyni, cukinii, tahini, soku z cytryny, czosnku, imbiru, masła klarowanego, kminu, oregano, bazylii i soli kłodawskiej?
BURAK- tzw. warzywo cudo, wyjątkowo cenne, prawie niezależnie od schorzenia. Jest źródłem witaminy C, B oraz kwasu foliowego, manganu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Zawiera związki, które wpływają na obniżanie ciśnienia, zwiększają wydolność fizyczną organizmu, wspomagają pracę mózgu i detoksykację organizmu. Obfituje w dobroczynny błonnik, który przechodząc przez jelita, ściąga ze ścianek przyklejone do nich złogi. Występujący w nim pigment- betalaina doskonale łagodzi stany zapalne.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
BRUKSELKA- zawiera spore ilości witaminy K, odgrywającej istotną rolę w zdrowiu kości i procesach krzepnięcia krwi. Witamina C z kolei wspomaga pracę układu odpornościowego i jest silnym antyoksydantem unieszkodliwiającym wolne rodniki. Wapń i magnez regulują ciśnienie krwi, usprawniają pracę serca i chronią przed zawałem.
DYNIA- jest skarbnicą witamin (A, B, C i E) oraz minerałów (magnez, cynk, wapń). Jest lekkostrawna, zawiera dużo dobroczynnego dla jelit błonnika, wspomaga oczyszczanie z toksyn i pobudza procesy trawienne. Świetnie sprawdza się przy problemach żołądkowych, ma zastosowanie zarówno przy zaparciach jak i biegunkach.
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
TAHINI- jest źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Obfituje w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Może korzystnie wpływać na pracę serca, mózgu, wątroby i nerek. Przynosi również liczne korzyści skórze, ze względu na zawartość witaminy E oraz kwasów Omega 6, poprawia jej ukrwienie i odżywienie.
SOK Z CYTRYNY- jest żródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close