Makaron w bazyliowym sosie

WYJĄTKOWE CECHY

Gotowanie pomidorków zwiększa ilość likopenu, zapobiegającego chorobom serca i nowotworom

AROMATYCZNY MAKARON ZANURZONY W BAZYLII I POMIDORKACH KOKTAJLOWYCH

Makarony, makarony…któż ich nie uwielbia?! W wersji z pełnego, niemodyfikowanego i niehybrydyzowanego ziarna wcale nie powinniśmy się ich bać ani ich unikać. Oczywiście podstawą makaronowej uczty jest smaczny sos. Im prostszy, tym lepszy. Dziś tradycyjne połączenie pomidorków i bazylii, ale z zaskakującym dodatkiem pora, który wprowadza to danie w inny, niepowtarzalny wymiar smaku.

Składniki

  • 500 g dojrzałych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 2 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 5 ząbków czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 4 pory drobno pokrojone
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 duże garści świeżej bazylii pokrojonej
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż por, czosnek, bazylię suszoną i płatki chili (w razie potrzeby podlać wodą).
  • Gdy por jest lekko zrumieniony, dodaj pomidory, podsmaż około 4-5 min.
  • Następnie dodaj pomidorki koktajlowe i świeżą bazylię i podsmaż około 2-3 min.
  • Jeżeli lubimy smak oliwy z oliwek, która dobrze komponuje się z tym daniem, można ją dodać już bezpośrednio na talerzu (aby nie poddawać jej wysokiej temperaturze).

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: pomidorki, por, masła klarowanego, czosnku, bazylii i soli kłodawskiej?
POMIDORKI- zawierają witaminę C, K1, B9 oraz potas. Są doskonałym źródłem przeciwutleniacza, zwanego likopenem, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nowotworów, działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Proces gotowania pomidorów zwiększa ilość likopenu o niezwykłych właściwościach. Obfituje w dobroczynny dla zdrowia błonnik.
POR- zawiera witaminy A, K, C, żelazo, mangan oraz kemferol, organiczny związek chroniący przed chorobami serca, nowotworami i infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit. Zawartość siarki wspomaga obniżanie cukru we krwi i działa ochronnie na mózg.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close