Cukiniowe łódeczki z kaszą jaglaną i pesto z groszku

WYJĄTKOWE CECHY

Cukinia usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu

CUKINIA Z KASZĄ JAGLANĄ, ZANURZONA W PESTO Z GROSZKU

Wyjątkowość cukinii wciąż jest mało doceniana. A przecież jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby, w której rośnie. Wdzięczna w przygotowaniu, ze względu na swój delikatny smak, idealnie komponuje się zarówno z innymi warzywami, daniami mięsnymi, roślinami strączkowymi czy nawet deserami. W dzisiejszym przepisie cukinie wykorzystam do nafaszerowania, dzięki czemu powstały smakowite cukiniowe łódeczki, wypełnione drogocenną kaszą jaglaną, zanurzone w porcji roślinnego białka czyli sosie z zielonego groszku. Kto jest chętny?

Składniki

  • 3 cukinie przekrojone na połowę (wzdłuż) z wydrążonym środkiem
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 cebuli drobno pokrojonej
  • 2 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10 min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • garść bazylii drobno pokrojonej
  • 250-300 g groszku mrożonego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • pieprz do smaku
  • 8-10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na polowę

Przygotowanie

  • Ugotuj kaszę jaglaną, przelewając ją wcześniej wrzątkiem (usunie to z niej ewentualną goryczkę).
  • Cukinie delikatnie posól i piecz ok. 20 min. w temp. 220st. C.
  • Na 4 min. przed końcem umieść na cukinii pomidory.
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmaż cebule do miękkości, dodaj czosnek, następnie groszek.
  • Podlej delikatnie wodą, dopraw sola, pieprzem i gotuj do miękkości, na koniec dodaj bazylię i ewentualnie płatki drożdżowe, wszystko zblenduj do konsystencji gęstego sosu (w razie potrzeby dolej wody).
  • Kaszę wymieszaj z kilkoma łyżkami sosu i nafaszeruj cukinie. Na wierzchu umieść pomidorki i polej wszystko pozostałością sosu.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, kaszy jaglanej, czosnku, bazylii, groszku, masła klarowanego, płatków drożdżowych i soli kłodawskiej?
CUKINIA- oprócz wspomnianych wyżej właściwości, jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
KASZA JAGLANA- jest źródłem fosforu i magnezu, zawiera kwas ferulowy i katechiny o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Obfituje w błonnik, zarówno rozpuszcalny i nierozpuszczalny (prebiotyczny), który wspomaga rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej oraz korzystnie wpływa na redukcję „złego” cholesterolu. Działa alkalizująco (odkwaszająco) i doskonale oczyszcza organizm.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
ZIELONY GROSZEK- jest źródłem protein, witamin A, K, C, B oraz kwasu foliowego, manganu, żelaza i fosforu. Obfituje w drogocenny dla jelit błonnik i ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi. Dzięki znajdującym się w nim minerałom może wspomagać pracę serca. Istotne jest, aby zawsze w pełni go ugotować, co pozwala obniżyć poziom zawartego w nim kwasu fitynowego.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
PŁATKI DROŻDŻOWE- są doskonałym zamiennikiem sera i w przeciwieństwie do niego nie działają zapalnie na organizm. Obfitują w białko, błonnik, witaminy z grupy B i takie minerały jak: selen, cynk, fosfor, potas, wapń i żelazo. Zawierają 18 aminokwasów i beta glukany, wspomagające pracę układu odpornościowego. Przy ich zakupie, istotne jest, aby zwracać uwagę, żeby nie były fortyfikowane sztucznymi witaminami.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close