Zdrowie jelit – dynia z warzywami, do ryżu, kasz lub makaronu

WYJĄTKOWE CECHY

Dynię warto polubić, to skarbnica witamin i minerałów, niweluje problemy żołądkowe, doskonale oczyszcza jelita.

ODŻYWCZA DYNIA I SZPARAGI SKĄPANE W AROMATYCZNYM SOSIE ZIOŁOWO-POMIDOROWYM

Każdy wie, że warzywa są uznawane za zdrowe. Wyjątkowe właściwości czosnku, cebuli czy pietruszki są doceniane od wieków. Istnieją jednak warzywa bardzo wartościowe odżywczo, a jednak jakby zapomniane lub nielubiane. Jednym z nich jest dynia, pełna witamin, minerałów i fitoskładników. Jej intensywnie pomarańczowy miąższ jest skarbnicą beta karotenu, przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniom komórkowym i wspomagają naszą odporność. Dynia chroni przed wieloma patogenami, zarówno bakteriami, wirusami i pasożytami. Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, działa alkalizująco (odkwaszająco), co jest szczególnie istotne przy wszelkiego rodzaju zapaleniach w organizmie. Zawiera spore ilości kwasu linolowego i cynku, dzięki czemu świetnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Dynia znajduje nawet zastosowanie w dietach antyrakowych. No dobrze, ale jej przeciwnicy nadal mogą nie czuć się przekonani i uznawać dynię za warzywo mdłe i mało wyraziste. Moim przepisem udowodnię, że z dynii można wyczarować oryginalne, pełne aromatu, pyszne danie. Nie rezygnujmy z prozdrowotnych warzyw, tylko dlatego, że wydaje nam się, że nic ciekawego nie da się z nich przyrządzić.

Składniki

  • 100-150 g makaronu pełnoziarnistego z niemodyfikowanej i niefortyfikowanej mąki
  • ¼ – ½ dynii piżmowej
  • 1 cukinia pokrojona na półtalarki
  • 450 g pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 250 g szparagów
  • ½ papryki czerwonej pokrojonej w paski
  • 100 g sera feta
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyzeczki bazylii
  • pieprz do smaku
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Dynię przekrój na pół (wzdłuż), wydrąż nasiona i piecz w piekarniku w temp. 180st. C przez ok. 25-30 min.
  • Makaron ugotuj według wskazówek z opakowania, zachowaj ½ szklanki wody z ugotowanego makaronu.
  • W naczyniu żaroodpornym na środku umieść ser feta, pomidorki, czosnek, paprykę, cukinię, górną część szparagów (ok. 3-4 cm) oraz upieczoną i pokrojoną w kawałki dynię.
  • Posyp ziołami.
  • Zapiekaj w temp. ok. 190-200st. C przez ok. 20-30 min.
  • Wymieszaj z makaronem, dolej tyle zachowanej wody, aby uzyskać odpowiednią dla Ciebie konsystencję.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Powstały sos warzywny można również użyć do ryżu, do mięs lub spożyć jako samodzielny posiłek.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: dynii, sera feta, papryki, cukinii, szparagów, czosnku, oregano, bazylii i soli kłodawskiej?
DYNIA- jest skarbnicą witamin (A, B, C i E) oraz minerałów (magnez, cynk, wapń). Jest lekkostrawna, zawiera dużo dobroczynnego dla jelit błonnika, wspomaga oczyszczanie z toksyn i pobudza procesy trawienne. Świetnie sprawdza się przy problemach żołądkowych, ma zastosowanie zarówno przy zaparciach jak i biegunkach.
SER FETA- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu.
SZPARAGI- źródło witaminy K, A, C, E oraz kwasu foliowego, potasu i fosforu.Kwas foliowy dba o zdrowie płodu u kobiet w ciaży, a potas wspomaga obniżanie cisnienia. Dzięki antyoksydantom zostają unieszkodliwiane wolne rodniki, a dzięki błonnikowi usprawniają pracę jelit.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close