Ciecierzyca w wersji curry

WYJĄTKOWE CECHY

Ciecierzyca w wersji curry to bogactwo lekko pikantnych smaków, nieskończonego aromatu i wyjątkowych wartości odżywczych!

WYJĄTKOWO ODŻYWCZA, LEKKOSTRAWNA CIECIERZYCA

Mam wrażenie, że cieciorka jeszcze do niedawna była rośliną lekko zapomnianą. Jej popularność znacznie wzrosła wraz z bumem na diety wegetariańskie czy wegańskie, gdyż jest doskonałym źródłem białka roślinnego. I całe szczęście, bo o zdrowotnych zaletach cieciorki można mówić bez końca, nie wspominając o różnorodności dań jakie można z niej wykreować. Ze względu na fakt, że ciecierzyca należy do roślin strączkowych, może powodować niestrawność i wzdęcia. Istnieją proste i skuteczne sposoby, aby temu zapobiec. Namoczenie jej przez ok.4 godziny, następnie ugotowanie w szybkowarze oraz połączenie z takim przyprawami jak cząber i curry zapewni naszym brzuszkom spokojne rozkoszowanie się jej smakiem. Ciecierzyca w wersji curry to bogactwo lekko pikantnych smaków, nieskończonego aromatu i wyjątkowych wartości odżywczych. Nie powinniśmy przejść obojętnie wokół tego dania.

Składniki

  • 500 g ciecierzycy wcześniej namoczonej i ugotowanej w gotowanej w szybkowarze przez ok. 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 200 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 marchew pokrojona w półksiężyce
  • 5 łyżek mrożonego zielonego groszku
  • 1 mały brokuł podzielony na różyczki
  • 2 mniejsze cebule drobno pokrojone
  • 3 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym lekko podsmaż cebulę, imbir, kurkumę, curry, pieprz (możesz podlać wodą).
  • W międzyczasie ugotuj brokuły (2 min), groszek (5min), marchew (5min).
  • Do podsmażonej cebuli i przypraw dodaj ciecierzycę i warzywa, wymieszaj, dopraw solą, dodaj pomidory, mleko kokosowe i ewentualnie wodę.
  • Gotuj ok. 15-20 min.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: ciecierzycy, brokułów, groszku, masła klarowanego, mleka kokosowego, czosnku, cząbru, kurkumy, curry, imbiru i soli kłodawskiej?
CIECIERZYCA- jest źródłem dobrze przyswajalnego białka oraz dobroczynnego dla jelit błonnika, dzięki czemu zaspokaja apetyt i zapobiega napadom głodu. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownym wyrzutom insuliny do krwi. Zawartość magnezu i potasu korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować je w szybkowarze.
BROKUŁY- są źródłem witaminy K, C, A, B9 oraz fosforu, selenu i dobroczynnego dla jelit błonnika. Obecny w nich potas redukuje ciśnienie krwi, a wapń wpływa korzystnie na układ kostny. Zawierają flawonoid-kemferol, dzięki czemu łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pracę mózgu oraz utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Zajmują pierwsze miejsce wśród warzyw o najwyższym potencjale antynowotworowym.
ZIELONY GROSZEK- jest źródłem protein, witamin A, K, C, B oraz kwasu foliowego, manganu, żelaza i fosforu. Obfituje w drogocenny dla jelit błonnik i ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi. Dzięki znajdującym się w nim minerałom może wspomagać pracę serca. Istotne jest, aby zawsze w pełni go ugotować, co pozwala obniżyć poziom zawartego w nim kwasu fitynowego.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
CZĄBER- pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego niezbędnego do trawienia, działa rozkurczowo, łagodzi wzdęcia i stany zapalne przewodu pokarmowego.
KURKUMA- jest doskonałym lekiem na wszelkie infekcje, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, skutecznie zmniejszając zapalenie błony śluzowej układu pokarmowego. Okazuje się pomocna przy usuwaniu patogenów i zwiększaniu ilości korzystnych bakterii jelitowych. Z powodzeniem przyczynia się do pokonywania wielu chorób dróg oddechowych, zarówno tych bakteryjnych jak i wirusowych.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
IMBIR- ma silne wlaściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Stymuluje komórki układu oddechowego do wydzielania przeciwwirusowego białka- interferonu beta. Hamuje wytwarzanie śluzu często obecnego w drogach oddechowych podczas wszelkiego rodzaju infekcji.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close