Pieczona papryka z hummusem i orzechami

WYJĄTKOWE CECHY

Danie wspomaga trawienie, dba o jelita a luteina i zeaksantyna troszczy się o wzrok

AROMAT PIECZONEJ PAPRYKI I KREMOWOŚĆ PASTY Z CIECIORKI TO DUET IDEALNY

Brak czasu na przygotowanie zdrowego posiłku? Sięgnijmy po warzywa, które bez żadnego nakładu pracy upieką się same w piekarniku. Do tego wystarczy dodać hummus i pełnowartościowe danie gotowe w kilka minut. Wraz z nim dostarczysz organizmowi nie tylko obłędnego smaku, ale i  łatwo przyswajalnego białka, drogocennego dla zdrowia błonnika oraz całej gamy witamin i minerałów. Nic prostszego, nic pyszniejszego! Nie musisz się też obawiać niestrawności po zjedzeniu rośliny strączkowej, jaką jest ciecierzyca, dodatek kminu oraz odpowiedni sposób ugotowania zadba o jej lekkostrawność.

Składniki

  • 2 duże papryki podzielone na części
  • 1/2 szklanki hummusu (osobny przepis)
  • 1-2 łyżeczki masła klarowanego
  • 1 łyżka natki pietruszki drobno pokrojonej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1-2 lyżki orzeszków piniowych
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Naczynie wyłóż papierem do pieczenia, ułóż paprykę, dopraw solą i pieprzem, zapiekaj ok. 30-35 min. w temp. 220st. C.
  • Rozpuść masło klarowane, dodaj pietruszkę, tymianek, wymieszaj i polej upieczoną paprykę.
  • Posyp orzeszkami.
  • Paprykę podawaj na warstwie hummusu.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: hummusu, papryki, masła klarowanego, pietruszki, orzeszków pinii, tymianku i soli kłodawskiej?
HUMMUS- jest świetnym źródłem białka, witamin z grupy B oraz manganu, miedzi, fosforu i cynku. Cieciorka, ziarna sezamu (tahini), które wchodzą w skład hummusu wykazują działanie przeciwzapalne. Dzieki zawartości błonnika, wspomaga pracę systemu trawiennego i korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Ma niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownemu wyrzutowi insuliny do krwi.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
ORZESZKI PINII- są źródłem takich minerałów jak: magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź, żelazo oraz witamin: B i K. Obfitują w tłuszcze jednonienasycone, korzystnie wpływające na poziom cholesterolu i pracę serca. Wykazują zdolność redukowania stanów zapalnych oraz syndromu przedmenstruacyjnego.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close