Hummus w wersji niskokalorycznej

WYJĄTKOWE CECHY

Hummus to łatwo przyswajalne białko, korzystny dla zdrowia błonnik i cały wachlarz witamin oraz minerałów. Zapobiega napadom głodu, gwałtownym wyrzutom insuliny oraz reguluje ciśnienie krwi.

HUMMUS BEZ DODATKU OLEJU, NAJZDROWSZA PRZEKĄSKA

Jaka jest najbardziej wartościowa przekąska? Niewątpliwie pasta z cieciorki (hummus) jest jedną z nich. Pełna białka, witamin, minerałów i drogocennego dla naszego zdrowia błonnika. Jej właściwości odżywcze od dawna są doceniane w Turcji, Egipcie, Libanie czy Północnej Afryce. Jest doskonałą alternatywą dla wędlin i serów. Idealna do pieczywa, warzyw czy sosów. Daje wiele możliwości, jeśli chodzi o jej przygotowanie. W zależności od dodatków można zupełnie zmieniać jej nuty smakowe. Hummus z ostrą papryką dostarczy pikanterii a hummus z oliwkami i serem feta przeniesie nas w greckie klimaty. Korzystne jest połączenie cieciorki z pasta sezamową (tahini). Tahini jest źródłem aminokwasu zwanego metioniną, która sprawia że białko zawarte w cieciorce jest lepiej przyswajalne. Nie bójmy się eksperymentować z dodatkami, dajmy poszaleć naszej wyobraźni kulinarnej i wyczarujmy niepowtarzalne smaki. Moja wersja hummusu nie zawiera dodatku oleju, gdyż uznałam, że ten pochodzący z tahini jest w zupełności wystarczający, dzięki temu zachowałam niskokaloryczność dania.

Składniki

  • 350 g cieciorki wcześniej namoczonej i gotowanej w szybkowarze przez 10min, dlaczego? Przeczytaj poniżej
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10min (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 2 łyżki pasty tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka kminu
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • kilka łyżek wody przegotowanej
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • W blenderze umieść tahini i sok z cytryny, blenduj około minuty.
  • Dołóż czosnek, przyprawy i połowę cieciorki, blenduj około 2 min.
  • Dołóż resztę cieciorki i blenduj kolejne 2 min.
  • Jeżeli konsystencja pasty jest za gęsta, dolewaj stopniowo wody.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cieciorki, tahini, czosnku, kminu, soku z cytryny i soli kłodawskiej?
CIECIERZYCA- jest źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka oraz dobroczynnego dla jelit błonnika, dzięki czemu zaspokaja apetyt i zapobiega napadom głodu. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownym wyrzutom insuliny do krwi. Zawartość magnezu i potasu korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze (wraz z kilkoma listkami laurowymi, wspierającymi trawienie). Wcześniejsze namoczenie cieciorki i dodanie do niej łyżeczki sody oczyszczonej, sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia. Istotne jest również, aby ciecierzycę posolić dopiero po ugotowaniu, wówczas nie będzie sucha (sól bowiem wyciąga wilgoć).
TAHINI- jest źródłem witamin z grupy B oraz fosforu i manganu. Obfituje w antyoksydanty unieszkodliwiające wolne rodniki. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Może korzystnie wpływać na pracę serca, mózgu, wątroby i nerek.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
SOK Z CYTRYNY- jest źródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close