Patelnia warzyw z kaszą gryczaną i jajkiem sadzonym

WYJĄTKOWE CECHY

Bogactwo błonnika oczyszczającego jelita i przeciwutleniaczy, zapobiegających procesom starzenia i uszkodzeniom komórek. Luteina i zeaksantyna zadba o wzrok

KASZA PACHNĄCA LASEM I AROMATYCZNYMI ZIOŁAMI

Jestem wielką miłośniczką „jednogarnkowych” lub „jednopatelniowych” dań. Oszczędzają one mój czas i mogą być kompletnym, zbilansowanym posiłkiem, nie wymagającym żadnych innych dodatków. Patelnia pełna kaszy, warzyw i jajek doskonale wpisuje się w ten opis. Aby nieco podkreślić smak gryki dodałam sproszkowanych grzybów i ziól, które wydobyły jej lekko orzechowy smak.

Składniki

  • ½ szklanki kaszy gryczanej
  • ¼ łyżeczki proszku grzybowego opcjonalnie
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 1 papryka pokrojona w kostkę (żółta lub czerwona)
  • 1 cukinia pokrojona w półtalarki
  • garść młodych liści szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 liść laurowy
  • szczypta majeranku
  • szczypta kminu
  • 3 łyżeczki masła klarowanego
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Kaszę najpierw delikatnie podpraż na maśle klarowanym.
  • Następnie wraz z proszkiem grzybowym, majerankiem, liściem laurowym i solą ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż czosnek, kmin, dodaj paprykę, cukinię i podsmażaj do miękkości (można lekko podlać wodą).
  • Połącz z ugotowaną kaszą.
  • Wbij 2 jajka i smaż pod przykryciem ok. 3-4 min., tak aby konsystencja żółtka była półpłynna i zachowała jak najwięcej wartości odżywczych.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec dodaj szpinak.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: kaszy gryczanej, papryki, szpinaku, jajka, masła klarowanego, czosnku, majeranku, kminu i soli kłodawskiej?
KASZA GRYCZANA- jest źródłem dobroczynnego dla jelit błonnika oraz takich minerałów jak: mangan, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Zawiera antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki.Może korzystnie wpływać na pracę serca i wspomagać regulację odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
SZPINAK- trudno jest znaleźć warzywo, które zawierałoby więcej drogocennej dla kości witaminy K niż właśnie szpinak. Ponadto obfituje w witaminy A i C, dzięki czemu działa antyoksydacyjnie i unieszkodliwa wolne rodniki. Jest źródłem takich minerałów jak: magnez, żelazo i mangan.
JAJKO- jest skarbnicą witamin A, B, D E, K oraz takich minerałów jak: cynk, żelazo, miedź, selen. Obfitują też w kwasy omega 3, lecytynę, cholinę, luteinę, zeaksantynę, idealny panel aminokwasów. Świetnie wpływają na wzrok i wspomagają pracę mózgu.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
MAJERANEK- ma działanie przeiwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na układ trawienny i hormonalny.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegajCZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).ącej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close