Pesto z bazylii i oliwek, zastrzyk odporności i młodości

WYJĄTKOWE CECHY

Rukola chroni przed anemią, bazylia poprawia nastrój i dodaje energii, a oliwki zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy.

PESTO IDEALNE DO MAKARONU, PIECZYWA LUB JAKO DODATEK DO ZUP CZY MIĘS

Jakie są zalety domowego pesto? Jest świeże, wykonane z dobrej jakości składników, które możemy dobierać w zależności od sezonu, zachcianek  i potrzeb zdrowotnych….i co ważne…świetnie smakuje, jest błyskawiczne w przygotowaniu i idealnie komponuje się z wieloma daniami. Ja mam dziś smaka na zielono i energetycznie, sięgam zatem po dary natury w postaci rukoli, bazylii i oliwek, przyłączycie się? 

Składniki

  • 1.5 szklanki świeżej rukoli
  • 1.5 szklanki świeżej bazylii
  • ¼ szklanki płatków drożdżowych
  • ¼ szklanki orzeszków pinii lub włoskich
  • 2 łyżki cytryny
  • 12 oliwek zielonych
  • 2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego?przeczytaj poniżej)
  • szczypta płatków chilli
  • 1 łyżka oleju z czarnuszki lub oliwy z oliwek
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj do konsystencji pesto.
  • W razie potrzeby dodaj więcej oleju lub odrobinę wody.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: rukoli, bazylii, płatków drożdżowych, orzeszków pinii, soku z cytryny, oliwek, czosnku, oleju z czarnuszki i soli kłodawskiej?
RUKOLA- zawiera witaminę A, C i K oraz wapń, żelazo i potas. Dzięki błonnikowi usprawnia perystaltykę jelit, a obecność antyoksydantów wspomaga pracę układu odpornościowego i narządu wzroku.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
PŁATKI DROŻDŻOWE- są doskonałym zamiennikiem sera i w przeciwieństwie do niego nie działają zapalnie na organizm. Obfitują w białko, błonnik, witaminy z grupy B i takie minerały jak: selen, cynk, fosfor, potas, wapń i żelazo. Zawierają 18 aminokwasów i beta glukany, wspomagające pracę układu odpornościowego. Przy ich zakupie, istotne jest, aby zwracać uwagę, żeby nie były fortyfikowane sztucznymi witaminami.
ORZESZKI PINII- są źródłem takich minerałów jak: magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź, żelazo oraz witamin: B i K. Obfitują w tłuszcze jednonienasycone, korzystnie wpływające na poziom cholesterolu i pracę serca. Wykazują zdolność redukowania stanów zapalnych oraz syndromu przedmenstruacyjnego.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
OLIWKI- są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C, E, prowitaminy A oraz takich minerałów jak żelazo, miedż i wapń. Obfitują w korzystne dla zdrowia tłuszcze. Zawierają kwercetynę, wspomagającą układ odpornościowy i prawidłową pracę serca. Wykazują również właściwości ochronne przed występowaniem osteoporozy i komórek nowotworowych.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
OLEJ Z CZARNUSZKI- wykazuje silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (łącznie z gronkowcem złocistym). Nienasycone kwasy tłuszczowe doskonale dbają o kondycję skóry. Olej znajduje zastosowanie przy leczeniu wysypek, trądziku a nawet łuszczycy. Okazuje się być skuteczny w zwalczaniu atopowego zapalenia skóry (na równi ze sterydami). Korzystnie działa na poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Olej zawiera tymochinon, który blokuje histaminę i działa antyalergicznie. Wzmacnia odporność organizmu i chroni komórki przed wpływem wirusów.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close