Pieczone ziemniaki z pesto chroniącym serce

WYJĄTKOWE CECHY

Kwas ferulowy i rutyna działają przeciwzapalnie, żelazo zapobiega anemii, witamina K stoi na straży zdrowych kości a witamina E to witamina młodości.

ODPOWIEDNIE ZASERWOWANIE ZIEMNIACZKÓW MOŻE IM NADAĆ ZDROWOTNEJ MOCY

Chrupiące, pieczone ziemniaczki, któż ich nie lubi?! Doprawione ziołami wręcz rozbudzają kulinarne zmysły. Dzisiejsza propozycja na ziemniaczka to wyjątkowo pyszna, ale i zdrowotna uczta. Pasta, którą zostaną okryte jest pełna niezwykle korzystnych dla zdrowia warzyw oraz tłuszczy zapobiegających chorobom serca i nowotworom. Nie brakuje w niej witamin, minerałów dbających o zdrowie kości i skóry oraz przeciwzapalnych antyoksydantów. Smacznie i zdrowo, to moje ukochane połączenie.

Składniki

  • 7 młodych ziemniaków , dokładnie umytych
  • śródziemnomorska pasta do wszystkiego, dbająca o serce (znajdziesz w przepisach)
  • 1 łyżka rozpuszczonego ghee
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  • Ziemniaczki w całości ugotuj w osolonej wodzie, ok. 15 min.
  • Po ugotowaniu bardzo delikatnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem (nie chodzi o ubicie ziemniaków a jedynie rozpłaszczenie).
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż ziemniaki.
  • Posmaruj je ghee, deilkatnie dosol i posyp niewielką ilością pieprzu.
  • Zapiekaj w temp. 215st.C przez ok. 20 min., do momentu zrumienienia i chrupkości.
  • Na upieczone ziemniaczki wyłóż pastę śródziemnomorską.

Dodatkowe informacje

O walorach zdrowotnych dania możesz dowiedzieć się więcej z przepisu na pastę śródziemnomorską.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close