ODPOWIEDNIE ZASERWOWANIE ZIEMNIACZKÓW MOŻE IM NADAĆ ZDROWOTNEJ MOCY
Chrupiące, pieczone ziemniaczki, któż ich nie lubi?! Doprawione ziołami wręcz rozbudzają kulinarne zmysły. Dzisiejsza propozycja na ziemniaczka to wyjątkowo pyszna, ale i zdrowotna uczta. Pasta, którą zostaną okryte jest pełna niezwykle korzystnych dla zdrowia warzyw oraz tłuszczy zapobiegających chorobom serca i nowotworom. Nie brakuje w niej witamin, minerałów dbających o zdrowie kości i skóry oraz przeciwzapalnych antyoksydantów. Smacznie i zdrowo, to moje ukochane połączenie.
Składniki
7młodych ziemniaków, dokładnie umytych
śródziemnomorska pasta do wszystkiego, dbająca o serce(znajdziesz w przepisach)
1łyżkarozpuszczonego ghee
sól kłodawska lub himalajskado smaku
szczyptapieprzu
Przygotowanie
Ziemniaczki w całości ugotuj w osolonej wodzie, ok. 15 min.
Po ugotowaniu bardzo delikatnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem (nie chodzi o ubicie ziemniaków a jedynie rozpłaszczenie).
Formę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż ziemniaki.
Posmaruj je ghee, deilkatnie dosol i posyp niewielką ilością pieprzu.
Zapiekaj w temp. 215st.C przez ok. 20 min., do momentu zrumienienia i chrupkości.
Na upieczone ziemniaczki wyłóż pastę śródziemnomorską.
Dodatkowe informacje
O walorach zdrowotnych dania możesz dowiedzieć się więcej z przepisu na pastę śródziemnomorską.