Wrap z warzywami

WYJĄTKOWE CECHY

Przepis obfituje w witaminy, minerały, kwasy Omega 3, lecytynę i niezbędne aminokwasy, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować. Usprawni wzrok i układ pokarmowy.

KIEDY NIE MAMY CZASU, ZAKUPY NIEZROBIONE, A CHCEMY ZJEŚĆ ZDROWO, WARZYWNY ZAWIJANIEC

Z dzisiejszej propozycji korzystam zawsze, kiedy jestem w biegu. Nie jest ani czasochłonna, ani nie wymaga użycia wyszukanych składników. Zawijaniec powstał z jajek i pietruszki, którą z powodzeniem można zastąpić szpinakiem. Oryginalny sposób użycia jajek sprawił, że nie jest ono odrazu wyczuwalne w smaku. Kompozycja warzywna to: papryka, cebula czerwona, cukinia i grzybki. Dobór warzyw jest zdecydowanie dowolny, można wykorzystać wszystko, co akurat zalega nam w lodówce. Warzywa doskonale smakują na surowo lub lekko podsmażone. Zamiennikiem awokado może być hummus lub rożnego rodzaju pesto. Danie dostarcza solidnej porcji białka, drogocennego dla zdrowia błonnika i wiele wartości odżywczych. Idealnie nadaje się na pożywne śniadanie , kolacje czy nawet obiad. Błyskawiczne nie zawsze oznacza niezdrowo.

Składniki

  • 2-3 jajka
  • 2-3 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
  • 1 cukinia pokrojona w cienkie paski
  • ½ papryki czerwonej pokrojonej w słupki
  • ½ papryki żółtej pokrojonej w słupki
  • ½ szklanki grzybków shiitake lub pieczarek pokrojonych w paski
  • ¼ cebuli czerwonej pokrojonej w paski
  • ½ awokado pokrojone w cienkie plasterki lub rozdrobnione
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki sera feta
  • 1 łyżeczka ghi
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • opcjonalnie 1 łyżka ziaren słonecznika lub sezamu
  • opcjonalnie kilka oliwek
  • szczypta tymianku
  • szczypta pieprzu
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Jajka zmiksuj na gładką masę z pietruszką, dopraw solą i pieprzem.
  • Z masy jajecznej na oleju kokosowym usmaż 2 naleśniki.
  • Na rozgrzanym ghi delikatnie podsmaż cebulę, grzybki, paprykę i cukinię, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem.
  • Warzywa ułóż na naleśnikach, dodaj awokado, skrop cytryną i posyp serem feta i słonecznikiem.
  • Zwiń w formę „wrapu” (tak jak na poniższych zdjęciach).

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: jajek, pietruszki, cukinii, papryki, grzybków, awokado, soku z cytryny, sera feta, słonecznika, ghi, oleju kokosowego i soli kłodawskiej?…bo…
JAJKO- to „życie”, skarbnica witamin A, B, D E, K oraz takich minerałów jak: cynk, żelazo, miedź, selen. Obfituje w kwasy omega 3, lecytynę, cholinę, luteinę, zeaksantynę, idealny panel wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Zaledwie 2 jajka w zupełności pokrywają dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy. Jajko świetnie wpływa na wzrok i wspomaga pracę mózgu.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5mg). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
CUKINIA- jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez. Grzybki shitake nazywane są „eliksirem życia”, gdyż zgodnie z medycyną Dalekiego Wschodu są doskonałym sposobem na długowieczność. Działają kojąco na układ nerwowy (dzięki witaminie B3), zapobiegają miażdżycy, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe ( z badań wynika, że zawartość beta glukanów wydłuża życie chorych na raka żołądka oraz raka jelita).
AWOKADO- jest żródłem witaminy K, C, E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego i potasu (zawiera więcej potasu niż banany). Zawarte w nim antyoksydanty, takie jak: luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na wzrok. Obfituje w dobre tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega 3 oraz dobroczynny dla jelit błonnik. Spożywanie awokado może też obniżać poziom cholesterolu.
SOK Z CYTRYNY- jest żródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
SER FETA- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki ani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
ZIARNA SŁONECZNIKA- są źrodłem witaminy E oraz witamin z grupy B, co korzystnie wpływa na kondycję skóry i funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki zawartości takich minerałów jak selen i cynk doskonale usprawniają pracę układu odpornościowego i zwiększają zdolność zwalczania wszelkich infekcji. Obfitują w drogocenny dla zdrowia błonnik.
GHI- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghi dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
OLEJ KOKOSOWY- obfituje w tłuszcze o średniej długości łańcucha, dzięki czemu jest lekkostrawny, łatwo metabolizowany. Poprzez zawartość kwasu laurynowego, wykazuje właściwości o działaniu bakteriobójczym, wirusobójczym i przeciwgrzybiczym. Pomaga przekształcić cholesterol LDL w tzw. dobry cholesterol (HDL), obniża więc ryzyko występowania chorób serca. Doskonale sprawdza się w wysokich temperaturach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close