Formę wyłoż papierem do pieczenia i ułóż połówkę dyni, dopraw sola i natrzyj delikatnie olejem lub masłem, piecz w temp. 220st. C przez ok. 30-40 min. (do miękkości), następnie wydrąż nasiona i obierz ze skórki, pokroj na cząstki lub plasterki.
Formę wysmaruj olejem lub masłem i ułóż papryki, cukinie i brukselkę, polej pozostałością masła klarowanego lub oleju kokosowego, przypraw oregano, bazylią i solą.
Piecz w tem 215st. C przez ok. 20-30 min, do miękkości.
W tym czasie wykonaj sos tahini: w blenderze umieść tahini, sok z cytryny, kmin, czosnek, imbir, sól i niewielką ilość wody, wszystko zmiksuj do konsystencji sosu (w razie potrzeby dodaj wody).
Upieczone warzywa ułóż w naczyniu wraz z ugotowanymi burakami i dynia.
Całość polej przygotowanym sosem tahini.