Kotlety z kaszy jaglanej i dyni

WYJĄTKOWE CECHY

Danie wzmacnia układ odpornościowy, odkwasza, działa antynowotworowo, dba o skórę, detoksyfikuje oraz zwalcza zaparcia i biegunki

ZŁOTE KOTLECIKI NA WAGĘ ZŁOTA, Z PROZDROWOTNEJ KRÓLOWEJ KASZ I ODŻYWCZEJ DYNI

Co powiecie na złote kotleciki z dyni i kaszy jaglanej?… złote i w przenośni i dosłownie. Połączenie dyni i królowej kasz to zestaw idealny. Dynia…cudowna, urocza, wyjątkowa, zachwyca kształtem, głębią koloru, ale i całym wachlarzem wartości odżywczych. Jest skarbnicą witamin A, C, E, B, zwłaszcza, gdy jest dojrzała i silnie pomarańczowa. Obfituje w wapń, potas, magnez, cynk, fosfor i selen. Dzięki temu wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza pasożyty, korzystnie wpływa na skórę, nadciśnienie, doskonale odkwasza organizm, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Co ciekawe, nawet poddana procesowi gotowania nie traci swoich drogocennych właściwości. Osobiście dynie nazywam „balsamem dla jelit”, wspomaga leczenie stanów zapalnych błon śluzowych, doskonale radzi sobie zarówno z zaparciami, jak i biegunkami, świetnie pobudza perystaltykę jelit, posiada właściwości oczyszczające, usprawnia procesy usuwania toksyn i złogów. Kasza jaglana jest równie odżywcza, oprócz witamin z grupy B, zawiera żelazo oraz rzadko występującą w produktach spożywczych  krzemionkę, korzystnie wpływającą na kondycję skóry, włosów i paznokci. Obfituje w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, oczyszcza z toksyn, wspomaga trawienie. Ze względu na walory zdrowotne zarówno dyni, jak i kaszy jaglanej wykorzystuje je w kuchni na wszystkie możliwe sposoby, a dania, które z nich powstają wcale nie sa mdłe i niewyraziste, wręcz przeciwnie, pełne smaku i aromatu. Nie musisz się również obawiać, że bez użycia mąki, kotlety rozpadną się i nie bedą trzymać formy. Zastosowanie sekretnego składnika, jakim są nasiona babki płesznik doskonale wiążą całą masę, a przy tym działają w jelitach jak szczotka, oczyszczając je z wszelkich złogów. Kotleciki są zwarte, mięciutkie w środku, a z zewnatrz idealnie chrupiące. Smakują niebiańsko, zarówno na ciepło jak i na zimno. Jedzmy złote kotleciki i ozloćmy się zdrowiem.

Składniki

  • ½ dyni piżmowej
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ cebuli drobno pokrojonej
  • 2, 3 zabki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10 min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • ½ szklanki ziaren słonecznika bez dodatku oleju, zmielonych
  • 1-2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • ½-1 łyżeczki zmielonych nasion babki płesznik
  • ½ łyżeczki ajurwedyjskiego curry (osobny przepis)
  • ½ łyżeczki majeranku
  • szczypta płatków chilli
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Dynię posmaruj niewielką ilością masła klarowanego, umieść na formie i piecz w temp. 220st. C, około 30-40 min. (do miękkośći).
  • Kaszę jaglaną, najpierw dokładnie wypłucz pod zimną wodą, następnie przelej wrzątkiem lub delikatnie podpraż na ghee (pozwoli to na pozbycie się goryczkii i uzyskanie głębi smaku).
  • Ugotuj kaszę, tak aby miała konsystencję sypką, a nie klejącą i papkowatą (nie mieszaj jej podczas gotowania i pozwól, aby wchłonęła całość wody).
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż cebulę, czosnek, imbir, płatki chilli, dodaj ajurwedyjskie curry i majeranek.
  • Upieczoną dynię obierz ze skórki i wydrąż z niej nasiona, zblenduj na dość gładką masę.
  • Dodaj ugotowaną kaszę, słonecznik, cebulę wraz z przyprawami, jajko, dopraw solą i zblenduj na dość gładką masę, ale nie cakowicie jednolitą.
  • Dodaj babkę płesznik, dokładnie wymieszaj i odczekaj kilka minut, aby nasiona mogły związać masę (w razie potrzeby użyj większej ilości babki płesznik).
  • Formuj kotleciki i ulóż je na formie wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej niewielką ilością masła klarowanego lub oleju kokosowego.
  • Piecz w temp. 200st. C przez ok.35-40 min. Po upłynięciu 20-30 min. kotleciki możesz odwrócić na drugą stronę.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU OPRÓCZ DROGOCENNEJ DYNI I KASZY JAGLANEJ UŻYŁAM: czosnku, imbiru, jajka, masła klarowanego, słonecznika, curry, majeranku i soli kłodawskiej?
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
JAJKO- to życie, skarbnica witamin A, B, D E, K oraz takich minerałów jak: cynk, żelazo, miedź, selen. Obfituje w kwasy omega 3, lecytynę, cholinę, luteinę, zeaksantynę, idealny panel wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Zaledwie 2 jajka w zupełności pokrywają dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy. Jajko świetnie wpływa na wzrok i wspomaga pracę mózgu.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
ZIARNA SŁONECZNIKA- są źrodłem witaminy E oraz witamin z grupy B, co korzystnie wpływa na kondycję skóry i funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki zawartości takich minerałów jak selen i cynk doskonale usprawniają pracę układu odpornościowego i zwiększają zdolność zwalaczania wszelkich infekcji. Obfitują w drogocenny dla zdrowia błonnik.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
MAJERANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Korzystnie wpływa na układ trawienny i hormonalny.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close