Maślany makaron z ziołami

WYJĄTKOWE CECHY

Ghee to ajurwedyjskie złoto, które nie tylko nada wyjątkowego smaku, ale i wspomoże trawienie, odkwasi organizm, odżywi jelita, zadba o piękną skórę, nawilży stawy i ukoi artretyzm!

ŚWIEŻE ZIOŁA, AROMATYCZNY CZOSNEK, AKSAMITNE MASŁO – PROSTOTA W NAJLEPSZYM WYDANIU

Makaron jest najpopularniejszą potrawą na świecie. Posiada w swoim smaku coś takiego, co sprawia, że nie potrzebuje bogatej oprawy a i tak jest pyszny. Uwielbiany przez dorosłych, ale i dzieci. Ja dziś chciałabym powrócić wlaśnie do smaków dzieciństwa, czyli makaronu w wersji maślanej wzbogaconej czosnkiem i świeżymi ziołami. Danie nie wymagające czasu i wielu składników. Szybkie, nieskomplikowane, ale niezwykle aromatyczne.

Składniki

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • kilka listków świeżego oregano
  • 1 łyżeczka świeżej bazylii
  • pól pęczka natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • szczypta świeżo startej skórki z cytryny
  • sól klodawska lub himalajska do smaku
  • 1/4-1/2 łyżeczki płatków chili dodają ostrości
  • starty ser kozi do posypania

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym lekko podsmaż czosnek, płatki chili (ok. 1min)
  • Dodaj ugotowany makaron wraz z 1/4-1/2 szklanki wody zachowanej z gotowania makaronu.
  • Dodaj zioła, skórke z cytryny i pietruszkę, wymieszaj.
  • Posyp danie niewielką ilością sera koziego.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: masła klarowanego, oregano, bazylii, pietruszki, czosnku i soli kłodawskiej?
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamie=ęć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
NATKA PIETRUSZKI- zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna), obfituje też w beta karoten, żelazo, kwas foliowy, miedz, mangan, potas. Działa moczopędnie, dzięki czemu szybciej wypłukiwane są toksyny, co skraca czas infekcji.
CZOSNEK- zawiera antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu wspomaga układ immunologiczny i produkcję limfocytów odpowiedzialnych za wyłapywanie i usuwanie patogenów, Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego własciwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny zwiazek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod wzgledem działania bakteriobójczego).
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedz, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close