Gulasz warzywny w zdrowotnych przyprawach

WYJĄTKOWE CECHY

Użyte przyprawy nie tylko dodają smaku, ale i wspomagają arcyważny proces- trawienie.

WYKONAJ DANIE W 2 ODSŁONACH, Z INDYKIEM LUB BEZ

Ogrom zdrowia w jednym garnku. Danie łatwe, szybkie w wykonaniu i zawierające wszystko, czego potrzebujemy. Dobrze przyswajalne białko, w postaci piersi z indyka lub w wersji bezmięsnej, w formie groszku i fasolki szparagowej. Gulasz jest też pełen witamin, minerałów i doskonale wpływającego na zdrowie błonnika. Przyprawy zapewniają wyjątkowy aromat i dbają o lekkostrawność posiłku. Danie proste, ale wysublimowane w smaku. Doskonale nadaje się do podania z ryżem, kaszą lub z powodzeniem może gościć na naszych stołach jako samodzielny, pełnowartościowy posiłek.

Składniki

  • 1 pierś z indyka lub 2 z kurczaka, kokrojone w cienkie kawałki (podobnie jak na gyrosa)
  • 2 marchewki , pokrojone w talarki
  • 1 mały por , drobno pokrojony
  • 2 małe cukinie , pokrojone w półksiężyce
  • garść fasolki szparagowej , jeśli nie użyjesz mięsa to większą ilość
  • ½ szklanki groszku , jeśli nie używasz mięsa to większą ilość
  • 2 łodygi selera naciowego , pokrojonego w półksiężyce
  • ½ szklanki leczniczo-odmładzającego kolagenu (znajdziesz w przepisach) lub wody
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki natki pietruszki , drobno pokrojonej
  • opcjonalnie kilka liści lubczyku , drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka świeżych listków rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżych listków oregano
  • 1-2 łyżki ghee lub oleju kokosowego
  • 1-2 łyżeczki ajurwedyjskiego curry (znajdziesz w przepisach)
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Mięso przypraw pieprzem cayenne i solą.
  • Na rozgrzanym ghee podsmaż na złoty kolor mięso.
  • Przełóż do garnka i na pozostałym tłuszczu podsmaż por, marchew, seler, fasolkę (3-4 min).
  • Dodaj cukinię, imbir, i podsmażaj przez kolejne 2 min.
  • Przełóż wszystko do garnka z mięsem, dodaj kolagen, mleko kokosowe, lubczyk, groszek, oregano, rozmaryn, curry i dopraw solą.
  • Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, ok. 10 min.
  • W razie potrzeby dodaj wody lub użyj większej ilości mleka kokosowego.
  • Dodaj pietruszkę, wymieszaj i ściągnij z ognia.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: warzyw prebiotycznych (marchew, por), cukinii, fasolki, groszku, selera, ghee, kolagenu, mleka kokosowego, pietruszki, imbiru, rozmarynu, oregano, curry i soli kłodawskiej?
WARZYWA PREBIOTYCZNE (takie jak: por, marchew)- stanowią doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływają korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
CUKINIA- jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
FASOLKA SZPARAGOWA- jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. Zawiera spore ilości manganu, który wspomaga metabolizm i posiada właściwości antyoksydacyjne. Poza tym takie minerały jak; potas, fosfor, wapń i magnez. Obfituje w drogocenny dla zdrowia błonnik. Doskonale wspomaga pracę układu trawiennego, zapobiega chorobom krążenia, miażdżycy, zawałom serca oraz obniża ciśnienie krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny, nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi i często znajduje się w diecie osób cierpiących na cukrzycę. Ma również pozytywny wpływ na pracę systemu nerwowego i łagodzi dolegliwości związane z menopauzą. Ze względu na to, że należy do grupy roślin strączkowych, które bywają ciężkostrawne czasami jest wykluczana z diety. Zupełnie niepotrzebnie, wystarczy jedynie zadbać o jej odpowiednie przyrządzenie. Kluczowym czynnikiem ułatwiającym jej strawienie, jest czas gotowania, nie jest wskazane zbyt długie gotowanie (powinna być ugotowana do miękkości, ale nie przegotowana, tak, aby strączki były nadal jędrne).
ZIELONY GROSZEK- jest źródłem protein, witamin A, K, C, B oraz kwasu foliowego, manganu, żelaza i fosforu. Obfituje w drogocenny dla jelit błonnik i ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi. Dzięki znajdującym się w nim minerałom może wspomagać pracę serca. Istotne jest, aby zawsze w pełni go ugotować, co pozwala obniżyć poziom zawartego w nim kwasu fitynowego.
SELER NACIOWY- ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, oczyszczające. Usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, a przy tym odkwasza organizm. Jest zródłem witaminy A i C, nieocenionych w przypadku infekcji. Zawartość wody i elektrolitów świetnie zapobiega odwodnieniu. Występujący w selerze błonnik wspomaga oczyszczanie jelit i korzystnie wpływa na ich mikroflorę.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghi dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
ROZMARYN- jest bogatym źródłem antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki i przeciwdziałających zapaleniom organizmu. Może korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, wspomagać pamięć i koncentrację. Posiada właściwości chroniące narząd wzroku i opóźnia rozwój katarakty oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit.
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
AJURWEDYJSKIE CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close