Dynię posmaruj niewielką ilością masła klarowanego, umieść na formie i piecz w temp. 220st. C, około 30-40 min. (do miękkośći).
Kaszę jaglaną, najpierw dokładnie wypłucz pod zimną wodą, następnie przelej wrzątkiem lub delikatnie podpraż na ghee (pozwoli to na pozbycie się goryczkii i uzyskanie głębi smaku).
Ugotuj kaszę, tak aby miała konsystencję sypką, a nie klejącą i papkowatą (nie mieszaj jej podczas gotowania i pozwól, aby wchłonęła całość wody).
Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż cebulę, czosnek, imbir, płatki chilli, dodaj ajurwedyjskie curry i majeranek.
Upieczoną dynię obierz ze skórki i wydrąż z niej nasiona, zblenduj na dość gładką masę.
Dodaj ugotowaną kaszę, słonecznik, cebulę wraz z przyprawami, jajko, dopraw solą i zblenduj na dość gładką masę, ale nie cakowicie jednolitą.
Dodaj babkę płesznik, dokładnie wymieszaj i odczekaj kilka minut, aby nasiona mogły związać masę (w razie potrzeby użyj większej ilości babki płesznik).
Formuj kotleciki i ulóż je na formie wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej niewielką ilością masła klarowanego lub oleju kokosowego.
Piecz w temp. 200st. C przez ok.35-40 min. Po upłynięciu 20-30 min. kotleciki możesz odwrócić na drugą stronę.