Chia pudding czekoladowy, bez cukru

WYJĄTKOWE CECHY

Kakao to zdrowotny superfood a chia, maliny i jagody dodatkowo zwiększają antyoksydacyjną moc.

Zwalczaj wolne rodniki na słodko

Kakao to rodzaj superfood. Jest najbogatszym źródłem magnezu na świecie, dzięki czemu doskonale zapobiega chorobom układu krążenia. Zawiera więcej żelaza niż porównywalna porcja steka wołowego a ponadto jest skarbnicą takich minerałów jak: cynk, chrom, potas i wapń. Powszechnie wiadomo, że kakao poprawia nastrój, nie bez powodu, jedynie w kakao możemy znaleźć anandamid, magiczny związek odpowiedzialny za uczucie euforii. Kakao to cenne źródło antocyjanów, które unieszkodliwiają wolne rodniki i zapobiegają procesom starzenia.Chcesz poczuć się szczęśliwszy, zredukować poziom stresu, zatroszczyć się o ochronę serca i zapewnić sobie młodość? Zamiast sięgnąć po czekoladę, która w procesie produkcji traci ok. 60% antyutleniaczy, korzystaj z pełnego potencjału surowego kakao.

Składniki

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1-2 łyżki surowego kakao
  • 2 dojrzałe banany ,pokrojone na cząstki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • maliny, jagody do dekoracji
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki syropu klonowego

Przygotowanie

  • W blenderze umieść banany i mleko, zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj do konsystencji puddingu.
  • Podawaj z malinami i jagodami.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO OPRÓCZ DROGOCENNEGO KAKAO UŻYŁAM: nasion chia, malin, mleka kokosowego, cynamonu i bananów?
NASIONA CHIA- to małe ziarenka o dużej mocy. Dzięki zawartości antyoksydantów, redukują szkodliwe wolne rodniki, co korzystnie wpływa m.in. na opóźnienie procesów starzenia. Obfitują w imponujące ilości błonnika, za który będą wdzięczne nasze jelita. Nasiona są też dobrym źródłem kwasów omega 3, które są niezbędne  dla wzrostu komórek, odporności organizmu i zdrowego serca.
MALINY- są dobrym źródłem witaminy C, K oraz manganu. Poza witaminą C zawierają także takie antyoksydanty jak: kwercetyna i kwas elagowy, dzięki czemu unieszkodliwiają wolne rodniki. Obfitują w błonnik i maja niski indeks glikemiczny, co wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Działają przeciwzapalnie i mogą korzystnie wpływać na dolegliwości związane z artretyzmem.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
CYNAMON- posiada wiele właściwości zdrowotnych, przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzka występowania chorób serca. Zawiera antyoksydanty- polifenole o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga pracę układu pokarmowego a jego właściwości prebiotyczne promują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.
BANAN- jest źródłem potasu, niezbędnego dla zdrowia serca i nerek. Zawiera antyoksydanty, chroniące przed uszkodzeniami komórek. Obfituje w korzystne dla zdrowia błonnik, również pektyny.

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close