Zupa minestrone, eliksir długowieczności

WYJĄTKOWE CECHY

Zupa w trosce o zdrowe serce, jelita i doskonałą odporność. Cukinia jest jednym z nielicznych warzyw, które nie absorbują metali ciężkich z gleby.

WŁOSKA JARZYNOWA, NIE DOŚĆ, ŻE PYSZNA TO JESZCZE ZDROWA

Dlaczego klasyczna włoska zupa minestrone jest nazywana eliksirem młodości? Otóż Amerykański badacz Dann Buettner, chcąc zgłębić tajemnicę długowieczności, odwiedził 5 regionów na świecie, tzw. niebieskich stref, gdzie ludzie dożywają sędziwej starości w dobrym zdrowiu. Jednym z tych miejsc była Sardynia. Co sprawia, że jej mieszkańcy osiągają wiek przekraczający sto lat? Okazuję się, że za ich dobre samopoczucie odpowiada w dużej mierze minestrone, która na stałe jest wpisana w ich menu, jedzą ją prawie codziennie. To można by rzec, rustykalna zupa warzywna, ale wzbogacona o całą tęczę kolorów i aromatów. Dostarcza nie tylko dużej ilości białka, ale i korzystnego dla naszego zdrowia błonnika, wielu witamin i minerałów. Gęsta, bogata, dlatego doskonale nadaje się również jako sycące, samodzielne danie. W zależności od regionu Włoch może się nieznacznie różnić dodatkami. Moja wersja bazuje na pomidorach, fasolce, cukinii, marchewce, selerze i całej gamie ziół. Jej wyjątkowość polega na tym, że jest niezwykle pożywna, ale zarazem lekka, świeża. Sekretem jest chrupkość warzyw, ugotowanych al dente. Przepis jest zdecydowanie warty wypróbowania, szybki, prosty w wykonaniu i obłędnie pyszny…a jeśli jeszcze przy tym zapewnia długowieczność to nie należy pozostawać obojętnym.

Składniki

  • 1 cukinia żółta pokrojona w półtalarki
  • 1 cukinia zielona pokrojona w półtalarki
  • 2 mniejsze cebule drobno pokrojone
  • 2 selery naciowe dość drobno pokrojone
  • 2 marchewki pokrojone w półtalarki
  • 3 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 300 g fasolki cannellini namoczonej i gotowanej w szybkowarze przez 10min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 l wody
  • 300 g rozdrobnionych pomidorów w słoiku lub puszce
  • 1/2 szklanki koncentratu kolagenowego (przepis tutaj)
  • pieprz do smaku
  • sól klodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle podsmaż do miękkości cebulę, czosnek, marchew, seler, cukinie oraz zioła.
  • Dodaj wodę, koncentrat kolagenowy, pomidory, fasolkę i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Gotuj około 5-10 min.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, selera, fasolki, czosnku, masła klarowanego, koncentratu kolagenowego, oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu i soli klodawskiej?
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu.
SELER NACIOWY- ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, oczyszczające. Usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, a przy tym odkwasza organizm. Jest zródłem witaminy A i C, nieocenionych w przypadku infekcji. Zawartość wody i elektrolitów świetnie zapobiega odwodnieniu. Występujący w selerze błonnik wspomaga oczyszczanie jelit i korzystnie wpływa na ich mikroflorę.
FASOLKA CANNELLINI- jest źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, cynku, miedzi i wapnia. Obfituje w białko i dobroczynny dla jelit błonnik. Korzystnie wpływa na pracę serca i może obniżać poziom cholesterolu. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować je w szybkowarze. Natomiast wcześniejsze namoczenie fasolki pozwoli na rozpad znajdujących się w niej cukrów złożonych, które odpowiadają za jej ciężkostrawność.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?
OREGANO (LEBIODKA POSPOLITA)- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
ROZMARYN- jest bogatym źródłem antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki i przeciwdziałających zapaleniom organizmu. Może korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, wspomagać pamięć i koncentrację. Posiada właściwości chroniące narząd wzroku i opóźnia rozwój katarakty oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close