Błyskawiczna zupa z buraka

WYJĄTKOWE CECHY

Łatwa w przygotowaniu zupa - polubisz ją Ty i Twoje jelita;-)

5 na podstawie 1 głosu

POŻYWNA ZUPA NA ZDROWIE, NIEZALEŻNIE OD SCHORZENIA

„Jest takie jedno warzywo, które od wieków rośnie w Europie, jest wyjątkowo cenne i zdrowe, niezależnie od pory roku i prawie niezależnie od schorzenia. Burak- warzywo cudo”. Lista jego nadzwyczajnych właściwości jest naprawdę długa: obniża ciśnienie krwi, wspomaga detoksykację, łagodzi stany zapalne, jest bogaty w witaminy, minerały i błonnik, który przechodząc przez jelita, ściąga ze ścianek przyklejone do nich złogi. A przy tym wszystkim, smakuje wyśmienicie! Można go podać w postaci ćwikły, wigilijnego barszczu lub po prostu błyskawicznej zupki z dodatkiem fasolki. Taka propozycja świetnie się sprawdzi jako sycące, odżywcze i kompletne danie obiadowe.

Składniki

  • 3 duże lub 5 mniejszych buraków drobno pokrojonych lub startych na tarce
  • 1 duża marchew starta na tarce
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 300 g fasolki cannellini namoczonej i ugotowanej w szybkowarze (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • 3 jajka ugotowane na miękko, pokrojone w ćwiartki
  • 3 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
  • 3 łyżki kopru drobno pokrojonego
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • opcjonalnie 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowego osobny przepis
  • 5 szklanek wody
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Do garnka dodaj buraki, marchew, cebulę, koncentrat kolagenowy, wodę, ziemniaki i gotuj ok. 20-25min.
  • Następnie dodaj mleko kokosowe i zagotuj.
  • Na koniec dodaj fasolkę, jajko, pietruszke, koper i dopraw solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: buraków, marchwi, fasolki, jajek, mleka kokosowego, koncentratu kolagenowego, pietruszki i soli kłodawskiej?
BURAK – jest źródłem witaminy C, B oraz kwasu foliowego, manganu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Zawiera związki, które wpływają na obniżanie ciśnienia, zwiększają wydolność fizyczną organizmu i wspomagają pracę mózgu. Obfituje w dobroczynny dla jelit błonnik. Występujący w nim pigment- betalaina doskonale łagodzi stany zapalne w organizmie.
MARCHEW – źródło antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki. Ma korzystny wpływ na kondycję skóry i serca. Jest warzywem prebiotycznym, czyli stanowi doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływa korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
FASOLKA CANNELLINI – jest źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, cynku, miedzi i wapnia. Obfituje w białko i dobroczynny dla jelit błonnik. Korzystnie wpływa na pracę serca i może obniżać poziom cholesterolu. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować je w szybkowarze. Natomiast wcześniejsze namoczenie fasolki pozwoli na rozpad znajdujących się w niej cukrów złożonych, które odpowiadają za jej ciężkostrawność.
JAJKO – jest skarbnicą witamin A, B, D E, K oraz takich minerałów jak: cynk, żelazo, miedź, selen. Obfitują też w kwasy omega 3, lecytynę, cholinę, luteinę, zeaksantynę, idealny panel aminokwasów. Świetnie wpływają na wzrok i wspomagają pracę mózgu.
MLEKO KOKOSOWE – jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
KONCENTRAT KOLAGENOWY – jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
NATKA PIETRUSZKI – posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA – w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Join the Conversation

  1. 5 stars
    Pyszne i lekkie jedzonko.Oczy same jedzą.

    1. Aga Aga Author says:

      Bardzo mi miło! Choć zdjęcie nie oddaje pełni smaku tej pysznej zupki;-))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close