Mleko z orzechów laskowych, idealne do owsianki i kawy

WYJĄTKOWE CECHY

Bogaty orzechowy smak, pełen błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają miażdżycy oraz potasu regulującego ciśnienie krwi.

DLACZEGO WARTO PIĆ MLEKO ROŚLINNE?

Dawniej mleko kojarzyło się głównie z krową. Dziś mleka roślinne, kozie, owcze a nawet wielbłądzie zyskują coraz wiekszą popularność. Sklepowe półki wręcz uginaja się pod ich ilością. Czy wynika to z mody na bardziej innowacyjne produkty czy jednak z coraz większej świadomości zdrowia?…Mleko od naturalnie hodowanej krowy mogłoby z łatwością wpisywać się w zdrowy jadłospis, zwłaszcza to niepasteryzowane i bez żadnych innych dodatków ….gdyby nie jeden istotny szczegół- jego cząsteczki są na tyle duże, że zamiast sprzyjać prawidłowej wchłanialności, powodują zapalenia i uszkodzenia śluzówki. Z mlekiem kozim sprawa wygląda inaczej, jego molekuły są dużo mniejsze, łatwiej trawione i bliższe potrzebom naszego organizmu. Nie zawsze jednak mamy dostęp do tego typu dobrej jakości mleka bądź też nie odpowiada nam jego smak. Wówczas dobrą alternatywą są mleka roślinne. Mleko migdałowe doskonale nadające się do gotowania i pieczenia czy kokosowe, niezwykle uniwersalne, idealne do wszystkiego. Moja dzisiejsza propozycja to mleko z orzechów laskowych, z nutą delikatnej, naturalnej słodyczy, świetne do  porannej owsianki, kawy czy deserów. Jedyne czego potrzebujesz do jego wykonania to orzechy, woda, szczypta soli i ewentualnie kilka daktyli. Po dodaniu do niego niewielkiej ilości gorzkiego kakao z łatwością przemieni się w zdrowe mleko czekoladowe, pełne drogocennych antyoksydantów. Owoce leszczyny to bogactwo witaminy E, czyli witaminy młodości, stojącej na straży pięknej skóry, potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz selenu o działaniu przeciwnowotworowym. Zawarte w orzechach nienasycone, niezbędne kwasy tłuszczowe oraz błonnik znajdują zastosowanie przy obniżaniu złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Orzechy laskowe obfitują w magnez, wapń a zawartość kwasu foliowego oraz miedzi jest najwyższa ze wszystkich rodzajów orzechów. Dlaczego warto pokusić się o domowe mleko orzechowe zamiast sięgnąć po te gotowe? Przede wszystkim nie będzie ono zawierało niezdrowych dodatków, cukru i konserwantów, będzie świeższe i dużo pyszniejsze, a jego zrobienie zajmie nam zaledwie kilka minut. Warto się pokusić!

Składniki

  • 2 szklanki orzechów laskowych bio
  • 3-4 szklanki wody filtrowanej lub źródlanej (ilość w zależności od pożądanej konsystencji
  • 7 daktyli suszonych
  • szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • opcjonalnie szczypta cynamonu
  • bawełniana lub lniana ściereczka bądź specjalny woreczek do robienia mleka czy sera

Przygotowanie

  • Orzechy zalej wodą i zostaw do namoczenia na noc.
  • W blenderze umieść orzechy (bez wody w której się moczyły).
  • Dodaj daktyle, szczyptę soli i wodę.
  • Zblenduj do momentu całkowitego rozdrobnienia produktów.
  • W garnku umieść duże sitko i wyłóż je ściereczką.
  • Płyn orzechowy przecedź przez ściereczkę, zwijając ją i dokładnie odciskając.
  • Jeśli lubisz cynamon dodaj szczyptę przed podaniem, a jeśli chcesz uzyskać mleko czekoladowe, do części powstałego mleka dodaj kakao i delikatnie zblenduj.

Dodatkowe informacje

Proporcje wody i orzechów w stosunku 2 do 1 pozwalają mniej więcej uzyskać mleko podobne w konsystencji do tradycyjnego mleka 2%. Jeśli preferujesz gęściejsze mleko użyj mniejszej ilości wody, jeśli rzadsze dodaj jej więcej.
W przypadku kiedy nie odpowiada Ci delikatnie słodkawy posmak mleka, pomiń użycie daktyli.
Resztki pozostałych na ściereczce orzechów można użyć do wypieków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close