Chrupiące chipsy z pokrzywy

WYJĄTKOWE CECHY

Czerpmy z natury, to co najlepsze i pokochajmy pokrzywe

Chrupiące chipsy z pokrzywy – zdrowotny cud natury na wyciągnięcie ręki

Zdrowe chipsy zyskują coraz większą popularność. Słyszałam o chipsach z buraków, jabłek, batatów, marchewki, selera czy nawet jarmużu. Ale moim najnowszym odkryciem są chipsy z pokrzywy. Pokrzywa może wydawać się zaskakującym składnikiem i może nawet mało zachęcać do zjedzenia, ale proszę mi wierzyć, tylko do momentu, kiedy nie zaznamy rozkoszy jej smaku. Choć pokrzywa potrafi być „brutalna” przy zetknięciu ze skóra, dla podniebienia jest wyjątkowa łagodna, a zarazem wyrazista i zdecydowanie potrafi przypaść do gustu naszym kubkom smakowym. Chipsy wystarczy jedynie oprószyć niewielka ilością soli, skropić oliwą i niepowtarzalna  przekąska gotowa. Właściwości lecznicze pokrzywy są równie imponujące jak jej oryginalność. Z jej dobrodziejstw korzystamy od wieków. Jej wartość doceniana była przez Hipokratesa, św. Hildegardę, Dioskuridesa i Paracelsusa, uważano ją za „królowa” ziół. W pokrzywie można znaleźć witaminy: A, B5, C, E i K, minerały: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, siarkę, krzem oraz całą gamę garbników, flawonoidów (o działaniu przeciwutleniającym) i kwasów organicznych, chroniących przed drobnoustrojami. Pokrzywa potrafi leczyć anemię, żółtaczkę, przerost gruczołu krokowego, kolkę nerkowa, stany zapalne (m.in. jelita grubego),  infekcje dróg moczowych, obrzęki, alergie, kamice nerkowe, choroby woreczka żółciowego, choroby płuc, reumatyzm. Wzmacnia system odpornościowy, przeciwdziała wypadaniu włosów, oczyszcza wątrobę i układ pokarmowy, usuwa nadmiar wody, zapobiega osteoporozie a nawet nowotworom. Krótko mówiąc, ma w sobie cud natury. Pokrzywy najlepiej zbierać wiosną, kiedy liście nie są jeszcze przerośnięte i nie kwitną. Czerpmy z natury, to co najlepsze i pokochajmy pokrzywe.

Składniki

  • szklanka młodych liści z pokrzywy opłukanych, wysuszonych papierowym ręcznikiem
  • niewielka ilość oleju kokosowego podgrzanego do konsystencji płynnej
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • opcjonalnie ¼ łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie

  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż listki pokrzywy (każdy z osobna), delikatnie skrop olejem i posyp solą, ewentualnie czosnkiem.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika, temp. 180 st.C i piecz ok. 2-3 min.

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close