POŻYWNA ZUPA NA ZDROWIE, NIEZALEŻNIE OD SCHORZENIA
"Jest takie jedno warzywo, które od wieków rośnie w Europie, jest wyjątkowo cenne i zdrowe, niezależnie od pory roku i prawie niezależnie od schorzenia. Burak- warzywo cudo”. Lista jego nadzwyczajnych właściwości jest naprawdę długa: obniża ciśnienie krwi, wspomaga detoksykację, łagodzi stany zapalne, jest bogaty w witaminy, minerały i błonnik, który przechodząc przez jelita, ściąga ze ścianek przyklejone do nich złogi. A przy tym wszystkim, smakuje wyśmienicie! Można go podać w postaci ćwikły, wigilijnego barszczu lub po prostu błyskawicznej zupki z dodatkiem fasolki. Taka propozycja świetnie się sprawdzi jako sycące, odżywcze i kompletne danie obiadowe.
Składniki
3duże lub 5 mniejszych burakówdrobno pokrojonych lub startych na tarce
1duża marchewstarta na tarce
1cebuladrobno pokrojona
300gfasolki cannellininamoczonej i ugotowanej w szybkowarze (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
3jajkaugotowane na miękko, pokrojone w ćwiartki
3łyżki natki pietruszkidrobno pokrojonej
3łyżki koprudrobno pokrojonego
½szklanki mleka kokosowego
opcjonalnie 2 ziemniakipokrojone w kostkę
opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowegoosobny przepis
5szklanek wody
sól kłodawska lub himalajska do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie
Do garnka dodaj buraki, marchew, cebulę, koncentrat kolagenowy, wodę, ziemniaki i gotuj ok. 20-25min.
Następnie dodaj mleko kokosowe i zagotuj.
Na koniec dodaj fasolkę, jajko, pietruszke, koper i dopraw solą i pieprzem.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: buraków, marchwi, fasolki, jajek, mleka kokosowego, koncentratu kolagenowego, pietruszki i soli kłodawskiej?BURAK - jest źródłem witaminy C, B oraz kwasu foliowego, manganu, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Zawiera związki, które wpływają na obniżanie ciśnienia, zwiększają wydolność fizyczną organizmu i wspomagają pracę mózgu. Obfituje w dobroczynny dla jelit błonnik. Występujący w nim pigment- betalaina doskonale łagodzi stany zapalne w organizmie.MARCHEW - źródło antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki. Ma korzystny wpływ na kondycję skóry i serca. Jest warzywem prebiotycznym, czyli stanowi doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływa korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.FASOLKA CANNELLINI - jest źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, cynku, miedzi i wapnia. Obfituje w białko i dobroczynny dla jelit błonnik. Korzystnie wpływa na pracę serca i może obniżać poziom cholesterolu. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować je w szybkowarze. Natomiast wcześniejsze namoczenie fasolki pozwoli na rozpad znajdujących się w niej cukrów złożonych, które odpowiadają za jej ciężkostrawność.JAJKO - jest skarbnicą witamin A, B, D E, K oraz takich minerałów jak: cynk, żelazo, miedź, selen. Obfitują też w kwasy omega 3, lecytynę, cholinę, luteinę, zeaksantynę, idealny panel aminokwasów. Świetnie wpływają na wzrok i wspomagają pracę mózgu.MLEKO KOKOSOWE - jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).KONCENTRAT KOLAGENOWY - jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!NATKA PIETRUSZKI - posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA - w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).