FASOLKA O WYJĄTKOWYM SMAKU I NIEZWYKŁYCH WŁAŚCIWOŚCIACH ZDROWOTNYCH
Błyskawiczne, nieskomplikowane danie jednogarnkowe, ale w pełni zbilansowane i do tego wyjątkowo pyszne. Fasolka dostarczy dobrze przyswajalnego źródła białka, witamin, minerałów i drogocennego dla zdrowia błonnika. Warzywa dodadzą jej podwójnej mocy, a delikatna kremowość sosu zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia. Posiłek prosty, ale wcale nie znaczy, że nudny i mało wyrazisty. Powiedzenie „diabeł tkwi w szczegółach” ma tu istotne zastosowanie. Użycie odpowiednich przypraw sprawi, ze fasolka nabierze niezwykłego smaku i aromatu, będzie dużo łatwiejsza do strawienia a do tego, właściwości zdrowotne przypraw będą nieocenione. Przekonajmy się jak zwykła fasolka przechodzi transformację w kulinarną królową.
Składniki
- 350 g-400g fasolki cannellini namoczonej i ugotowanej przez 8 min. w szybkowarze (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 1 mała papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 2 cm świeżego korzenia imbiru drobno startego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10min. (Dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 1 mała marchewka pokrojona w półtalarki
- 3 garści młodych liści szpinaku
- garść natki pietruszki drobno pokrojonej
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- kilka łyżek mleka kokosowego
- 1/4 łyżeczki kminu
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki curry
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż cebule, marchew, czosnek, imbir, kmin, kolendrę, płatki chilli i curry. W razie potrzeby możesz podlać wodą.
- Dodaj paprykę, podsmaż ok. 2 min.
- Dodaj mleko kokosowe i ewentualnie niewielką ilość wody.
- Dodaj ugotowaną fasolkę, szpinak, pietruszkę, dopraw solą i wymieszaj.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: fasolki, papryki, marchewki, imbiru, szpinaku, pietruszki, masła klarowanego, mleka kokosowego, czosnku, curry, kminu, kolendry i soli kłodawskiej?
FASOLKA CANNELLINI – jest źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, cynku, miedzi i wapnia. Obfituje w białko i dobroczynny dla jelit błonnik. Korzystnie wpływa na pracę serca i może obniżać poziom cholesterolu. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować je w szybkowarze. Natomiast wcześniejsze namoczenie fasolki pozwoli na rozpad znajdujących się w niej cukrów złożonych, które odpowiadają za jej ciężkostrawność.
PAPRYKA – jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
MARCHEW – źródło antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki. Ma korzystny wpływ na kondycję skóry i serca. Jest warzywem prebiotycznym, czyli stanowi doskonałą, naturalną pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wpływa korzystnie na ich wzrost i rozwój, sprzyjając wytworzeniu prawidłowej mikroflory.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
SZPINAK- trudno jest znaleźć warzywo, które zawierałoby więcej drogocennej dla kości witaminy K niż właśnie szpinak. Ponadto obfituje w witaminy A i C, dzięki czemu działa antyoksydacyjnie i unieszkodliwa wolne rodniki. Jest źródłem takich minerałów jak: magnez, żelazo i mangan.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
KOLENDRA- bogata w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, mózgu i układu trawiennego. Miewa zastosowanie przy chorobach skórnych, wysypkach, zapaleniach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.