Gulasz z fasoli i pieczonej papryki, przedłuża młodość

WYJĄTKOWE CECHY

Białko to budulec wszystkich komórek ciała. Węglowodany to źródło energii. Błonnik stymuluje perystaltykę jelit. Witaminy B pełnią funkcje krwiotwórcze i wspomagają ukl. nerwowy. A wszystko to w fasoli!

AROMAT PAPRYKI PRZEOBRAŻA DANIE W NIEBIAŃSKĄ UCZTĘ ZDROWIA

Hunza to spoleczność zamieszkująca podnóże Himalajów. Ludność tego regionu, zwanego centrum długowieczności dożywa nawet 120 lat w pełnej sprawności. Ich dieta oparta jest na naturalnych, nieprzetworzonych produktach, warzywach, owocach, zbożach. Nie są oni wegeterianami, ale mięso spożywają sporadycznie, w niewielkich ilościach. Źródłem białka są dla nich rośliny strączkowe. Fasola, soczewica goszczą na ich stołach regularnie, dziś zagoszczą i w mojej kuchni. To doskonale źródło podstawowego składnika budulcowego czyli protein i wielu wartości odżywczych. Fasolę śmiało możemy okrzyknąć jedną z najcenniejszych roślin. Wystarczy jedynie wiedzieć jak zredukować zawarte w niej fityniany, lektyny i jak zadbać o jej lekkostrawność (o tym przeczytasz poniżej). Przedłużymy młodość, przeciwdziałajmy depresji i osteoporozie jedząc rośliny strączkowe.

Składniki

  • ¾-1 szklanki fasolki cannellini , namoczonej i ugotowanej w szybkowarze(dlaczego? przeczytaj poniżej)
  • ¼-½ szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 cebula , drobno pokrojona
  • 2 papryki czerwone , przekrojone na połowę
  • 1 główka czosnku , przekrojona na połowę w poprzek, delikatnie rozgnieciona(dlaczego? przeczytaj poniżej)
  • 1 łyżka ghee
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki oregano
  • ¼ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki kminu
  • 3 łyżki natki pietruszki , drobno pokrojonej
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowego (znajdziesz w przepisach)
  • szczypta płatków chilli
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Paprykę, pomidorki i czosnek ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 215st.C przez ok.20-25 min, do momentu podpieczenia papryki.
  • Na rozgrzanym ghee podsmaż cebulę na złoty kolor i płatki chilli.
  • Dodaj przyprawy, soczewicę i koncentrat kolagenowy lub wodę, gotuj pod przykryciem ok. 10 min. (w razie potrzeby dolej wodę).
  • Upieczoną paprykę ułóż na talerzu, przykrywając ją osobnym talerzem, odczekaj 15 min, aby papryka się zaparowała i ściągnij z niej skórkę.
  • Paprykę pokrój w niewielkie paski i wraz z pomidorami i obranym czosnkiem dodaj do soczewicy.
  • Dodaj ugotowaną fasolkę, mleko kokosowe, dopraw solą, zagotuj, dodaj pietruszkę i wymieszaj.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: fasoli, soczewicy, papryki, czosnku, pomidorków, ghee, pietruszki, mleka kokosowego, koncentratu kolagenowego, kminu, tymianku, rozmarynu i soli kłodawskiej?
FASOLKA CANNELLINI- jest źródłem witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, cynku, miedzi i wapnia. Obfituje w białko i dobroczynny dla jelit błonnik. Korzystnie wpływa na pracę serca i może obniżać poziom cholesterolu. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować je w szybkowarze (z dodatkiem liścia laurowego, wspierającego trawienie). Natomiast wcześniejsze namoczenie fasolki wraz z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczypty kozieradki sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia.
SOCZEWICA- jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, miedż, cynk, potas, fosfor. Obfituje w duże ilości polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Może pozytywnie wpływać na obniżenie cholesterolu i ciśnienia, dzięki czemu działa ochronnie na serce. Ze względu na zawartość skrobi opornej (która nie jest przez Nas trawiona) zaliczana jest do prebiotyków i stwarza korzystne warunki dla mikroflory jelit. Pomimo wielu zalet, w jej wnętrzu znajdują się też anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany (choć w porównaniu z innymi roślinami strączkowymi znacznie mniejsza ilość). Istnieje jednak łatwy sposób na ich redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze (wraz z kilkoma listkami laurowymi, wspierającymi trawienie). Wcześniejsze namoczenie soczewicy i dodanie do niej łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczypty kozieradki sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia. Jedynym rodzajem soczewicy, który nie wymaga moczenia jest soczewica czerwona, która jest wyjątkowo delikatna, a przy tym lekkostrawna (w Indiach z powodzeniem podawana jest dzieciom i osobom starszym). Wystarczy ją jedynie dokladnie wypłukać. Istotne jest również, aby soczewicę posolić dopiero po ugotowaniu, wówczas nie będzie sucha (sól bowiem wyciąga wilgoć), a białko stanie się lepiej przyswajalne.
PAPRYKA- jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
POMIDOR- zawiera witaminę C, K1, B9 oraz potas. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniacza, zwanego likopenem, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nowotworów, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Proces gotowania pomidorów zwiększa ilość likopenu o niezwykłych właściwościach. Obfituje w dobroczynny dla zdrowia błonnik.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghee dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g az 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecność aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Doskonale wpływa na trawienie.
TYMIANEK- ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
ROZMARYN- jest bogatym źródłem antyoksydantów, unieszkodliwiających wolne rodniki i przeciwdziałających zapaleniom organizmu. Może korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, wspomagać pamięć i koncentrację. Posiada właściwości chroniące narząd wzroku i opóźnia rozwój katarakty oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close