Makaron z pesto z oliwek, bazylii i rukoli

WYJĄTKOWE CECHY

Korzyści sercowo-naczyniowe, pomoc w utracie wagi, zdrowie skóry i włosów...cały wachlarz właściwości zdrowotnych.

SZYBKO, PYSZNIE I ZDROWO- POŁĄCZENIE IDEALNE

Makarony…zdrowe a może jednak niewskazane? Sprzyjające figurze czy tuczące? Wszystko zależy od ilości, rodzaju makaronu i dodatków z jakimi zostanie podany. Makaron w moim wydaniu nie jest naszym wrogiem, powstał z niemodyfikowanego ziarna, jest pełnoziarnisty, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi i na dłużej zapewnia uczucie sytości. Pesto jakim jest pokryte wręcz sprzyja odchudzaniu, dba o kondycję układu sercowo- naczyniowego, odpornościowego oraz piękny wygląd skóry i włosów. Nie musimy sobie odmawiać przyjemności jedzenia naszych ulubionych dań, wystarczy, że mądrze je skomponujemy.

Składniki

  • 1.5 szklanki rukoli
  • 1.5 szklanki bazylii
  • ¼ szklanki płatków drożdżowych
  • ¼ szklanki orzechów pinii lub włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 12 oliwek zielonych
  • 2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego?przeczytaj poniżej)
  • szczypta płatków chilli
  • 1 łyżka oleju z czarnuszki lub oliwy z oliwek
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • makaron pełnoziarnisty

Przygotowanie

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Resztę składników umieść w blenderzei zmiksuj do konsystencji pesto.
  • W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub odrobinę wody.
  • Pesto podawaj wraz z makaronem, można posypać czarnuszką.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: rukoli, bazylii, płatków drożdżowych, orzechów pinii, soku z cytryny, oliwek, czosnku, oleju z czarnuszki i soli kłodawskiej?
RUKOLA- zawiera witaminę A, C i K oraz wapń, żelazo i potas. Dzięki błonnikowi usprawnia perystaltykę jelit, a obecność antyoksydantów wspomaga pracę układu odpornościowego i narządu wzroku.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
PŁATKI DROŻDŻOWE- są doskonałym zamiennikiem sera i w przeciwieństwie do niego nie działają zapalnie na organizm. Obfitują w białko, błonnik, witaminy z grupy B i takie minerały jak: selen, cynk, fosfor, potas, wapń i żelazo. Zawierają 18 aminokwasów i beta glukany, wspomagające pracę układu odpornościowego. Przy ich zakupie, istotne jest, aby zwracać uwagę, żeby nie były fortyfikowane sztucznymi witaminami.
ORZESZKI PINII- są źródłem takich minerałów jak: magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź, żelazo oraz witamin: B i K. Obfitują w tłuszcze jednonienasycone, korzystnie wpływające na poziom cholesterolu i pracę serca. Wykazują zdolność redukowania stanów zapalnych oraz syndromu przedmenstruacyjnego.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
OLIWKI- są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C, E, prowitaminy A oraz takich minerałów jak żelazo, miedż i wapń. Obfitują w korzystne dla zdrowia tłuszcze. Zawierają kwercetynę, wspomagającą układ odpornościowy i prawidłową pracę serca. Wykazują również właściwości ochronne przed występowaniem osteoporozy i komórek nowotworowych.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
OLEJ Z CZARNUSZKI- wykazuje silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne (łącznie z gronkowcem złocistym). Nienasycone kwasy tłuszczowe doskonale dbają o kondycję skóry. Olej znajduje zastosowanie przy leczeniu wysypek, trądziku a nawet łuszczycy. Okazuje się być skuteczny w zwalczaniu atopowego zapalenia skóry (na równi ze sterydami). Korzystnie działa na poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Olej zawiera tymochinon, który blokuje histaminę i działa antyalergicznie. Wzmacnia odporność organizmu i chroni komórki przed wpływem wirusów.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close