Pieczone ziemniaki z pesto pietruszkowo bazyliowym, dawka energii

WYJĄTKOWE CECHY

Pietruszka zawiera flawonoid- apigeninę o zdolnościach wspomagających leczenie raka piersi

ZIEMNIACZKI NIE TYLKO NIE BEDĄ NUDNE, ALE I ZADBAJĄ O ZDROWIE

Jesteś znudzony tradycyjnym sposobem podawania ziemniaków? Pora na ich niespotykaną, pełną zdrowia odsłonę. W wersji pieczonej będą pełne smaku a zanurzone w pesto będą obfitować w wiele składników odżywczych. Tak podane danie zadba o piękną skórę, doda energii, usunie nadmiar wody z organizmu, oczyści nerki, wspomoże pracę wątroby i systemu trawiennego. Korzystajmy z dobrodziejstw natury!

Składniki

  • 10 ziemniaczków młodych , dokładnie umytych
  • 2 łyżeczki ghee
  • ¼ cebuli , drobno pokrojonej
  • mały pęczek natki pietruszki , drobno pokrojonej
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 2 garści ziaren słonecznika
  • 1-2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sol kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotuj w całości w osolonej wodzie, ok.15 min.
  • Ponacinaj każdego ziemniaka, do połowy grubości, w poprzek.
  • Posmaruj niewielką ilością ghee i piecz w piekarniku w temp. 215st.C przez ok.15 min, do momentu zarumienienia.
  • Na rozgrzanym ghee podsmaż cebulkę na złoty kolor, dodaj czosnek, imbir, słonecznik i podsmaż jeszcze chwilkę.
  • Odstaw z ognia, dodaj pietruszkę, bazylię, sok z cytryny, dopraw solą i zblenduj wszystko do konsystencji pesto.
  • W razie potrzeby możesz dodać niewielką ilość wody lub oliwy z oliwek.
  • Powstałe pesto nałóż na ziemniaczki.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: pietruszki, bazylii, ghee, słonecznika, czosnku, imbiru, soku z cytryny i soli kłodawskiej?
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
BAZYLIA-  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia pracę układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghee dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
ZIARNA SŁONECZNIKA- są źrodłem witaminy E oraz witamin z grupy B, co korzystnie wpływa na kondycję skóry i funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki zawartości takich minerałów jak selen i cynk doskonale usprawniają pracę układu odpornościowego i zwiększają zdolność zwalaczania wszelkich infekcji. Obfitują w drogocenny dla zdrowia błonnik.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close