BOGACTWO POŁUDNIOWO AMERYKAŃSKICH SMAKÓW
Kurczak nie jest wyjątkowo wyszukanym mięsem, wręcz przeciwnie, sięgamy po niego przy każdej możliwej okazji, grillujemy, gotujemy, podsmażamy. Zdecydowałam się podać go w zupełnie innej, zaskakującej odsłonie, pełnej aromatu i wyrazistego smaku. Sos, który stworzyłam to nie tylko uczta dla podniebienia, ale swego rodzaju odległa wyprawa w zakątki Południowej Ameryki. W gorącej Argentynie występuje pod tajemniczą nazwą chimichurri i jest dodawany praktycznie do wszystkiego, a zwłaszcza różnego rodzaju dań mięsnych. Moja odmiana tego magicznego sosu jest wzbogacona o świeżość kolendry, chrupkość szczypioru, delikatną pikantność imbiru oraz intensywny aromat kuminu. Porzućmy tradycyjne sosy i przenieśmy się w pyszną egzotyczną podróż w rytmie argentyńskiego tanga:-)
Składniki
- 1 pierś z kurczaka lub indyka
- 2 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)
- 1 malutka czerwona papryczka (delikatnie ostra), drobno pokrojona
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka natki pietruszki , drobno pokrojonej
- 1 łyżeczka świeżej kolendry , drobno pokrojonej
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
- ¼ łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka szczypioru , drobno pokrojonego
- ¼ łyżeczki bazylii suszonej
- ½ łyżeczki oregano suszonego
- 2 łyżki ghee
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Mięso przypraw solą, pieprzem, natrzyj 1 ząbkiem czosnku, odstaw na przynajmniej 30 min.
- Na rozgrzanym ghee podsmaż mięso do miękkości, z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu zdejmij z patelni i do pozostałego tłuszczu dodaj resztę czosnku, papryczkę, imbir, oregano, bazylię, kmin, pietruszkę, kolendrę, szczypior i sok z cytryny.
- Wszystko wymieszaj, dopraw solą i zdejmij z ognia.
- Powstałym sosem polej pierś z kurczaka (najpierw lekko ją ponacinaj w poprzek).
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: piersi z kurczaka, czosnku, papryczki, ghee, pietruszki, kolendry, soku z cytryny, imbiru, kminu, oregano, bazylii i soli kłodawskiej?
PIERŚ Z KURCZAKA- jest dobrym źródłem, łatwoprzyswajalnego, niskokalorycznego białka. Jest lekkostrawna, dzięki czemu doskonale nadaje się dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Zawiera witaminy z grupy B oraz fosfor, selen, cynk, miedź i potas.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
OSTRA PAPRYCZKA- za ostrość papryki odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną o działaniu przeciwbólowym i przeciwbakteryjnym. Wpływa też na termoregulację i wspomaga przemianę materii, Dzięki właściwościom lekko rozgrzewającym i drażniącym na błony śluzowe wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych i może przynosić ulgę osobom zmagającym się z zapaleniem zatok.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghi dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g az 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
KOLENDRA- bogata w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, mózgu i układu trawiennego. Miewa zastosowanie przy chorobach skórnych, wysypkach, zapaleniach.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecność aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Doskonale wpływa na trawienie.
OREGANO- zawiera witaminę E, K, mangan, żelazo i wapń. Obfituje w antyoksydanty, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzieki zawartości karwakrolu i tymolu ma działanie antywirusowe.
BAZYLIA- źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).