ZIELONO, AROMATYCZNIE, ORZEŹWIAJĄCO I ZDROWO
Mam wrażenie, że szparagi to warzywo delikatnie zapomniane. Jest ogólnodostępne, ale mimo tego nie sięgamy po nie zbyt często, a szkoda! To skarbnica wartości odżywczych. Lista drogocennych właściwości szparagów jest naprawdę imponująca. Korzystnie działają na układ krwionośny, moczowy i odpornościowy. Zawierają minerały, które dbają o piękną skórę, włosy i kości. Detoksyfikują wątrobę i znajdują zastosowanie w leczeniu artretyzmu. Gdyby to Was jednak nadal nie przekonało do ich jedzenia, skorzystajcie z poniższego przepisu. Bogactwo powstałego smaku nie pozwoli się im oprzeć!
Składniki
- 1 pęczek szparagów , pokrojonych na części
- 1 mały por , pokrojony w talarki
- 3-4 łyżki groszku zielonego
- 1-2 łyżeczki ghee
- garść orzechów włoskich bądź innych ulubionych
- ½ łyżeczki startej skórki z pomarańcza
- 2-3 łyżki natki pietruszki , drobno pokrojonej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- pieprz do smaku
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Na suchej patelni delikatnie podpraż orzechy (wydobędzie to ich aromat), odstaw na bok.
- Na rogrzanym ghee podsmaż por i groszek, ok. 3 min.
- Dodaj szparagi i podsmażaj kolejne 3 min., w razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody.
- Dodaj sok z cytryny, skórkę pomarańczową i pietruszkę.
- Dopraw solą i pieprzem.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: szparagi, por, groszek, ghee, orzechy włoskie, pietruszkę, sok z cytryny i sól kłodawską?
SZPARAGI- są źródłem witaminy K, A, C, E oraz kwasu foliowego, potasu i fosforu.Kwas foliowy dba o zdrowie płodu u kobiet w ciąży, a potas wspomaga obniżanie ciśnienia. Dzięki antyoksydantom unieszkodliwiają wolne rodniki, a dzięki błonnikowi usprawniają pracę jelit.
POR- zawiera witaminy A, K, C, żelazo, mangan oraz kemferol, organiczny związek chroniący przed chorobami serca, nowotworami i infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit. Zawartość siarki wspomaga obniżanie cukru we krwi i działa ochronnie na mózg.
ZIELONY GROSZEK- jest źródłem protein, witamin A, K, C, B oraz kwasu foliowego, manganu, żelaza i fosforu. Obfituje w drogocenny dla jelit błonnik i ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi. Dzięki znajdującym się w nim minerałom może wspomagać pracę serca. Istotne jest, aby zawsze w pełni go ugotować, co pozwala obniżyć poziom zawartego w nim kwasu fitynowego.
GHEE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, usprawnia pamięć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Ghi dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego, nawilża tkankę łączną, utrzymuje elastyczność stawów (sprawdza się przy tzw. strzelających stawach). Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia, metabolizm. Nie obciąża wątroby, a wręcz ją w wspiera w spełnianiu swoich funkcji. Oczyszcza organizm z toksyn, potrafi przynieść ulgę w stanach gorączkowych i znajduje zastosowanie przy leczeniu anemii. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit, pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę oraz zmniejsza stany zapalne. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia się i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
ORZECHY WŁOSKIE- są niezwykle odżywcze, zawierają witaminy B, mangan, magnez, żelazo i wapno. Są źródłem niezbędnych kwasów omega 3, które łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, pracę jelit, mózgu i serca.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g az 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).