Bakłażan faszerowany boczkiem, cukinią i papryką

WYJĄTKOWE CECHY

Bakłażan - poznaj się na jego smaku i korzyściach zdrowotnych jakie oferuje

BAKŁAŻAN CZYLI OBERŻYNOWA GRUSZKA MIŁOSNA FASZEROWANA BOCZKIEM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ

Bakłażan to warzywo wyjątkowe o unikalnej, pięknej barwie. Inaczej nazywane gruszką miłosną, być może nie tylko ze względu na swój oryginalny kształt, ale pozytywne doznania kulinarne jakich dostarcza naszym kubkom smakowym. W kuchni posiada wielki potencjał. Można go piec, dusić, grillować, faszerować a ilość dodatków jaka się z nim doskonale komponuje jest niezliczona. Świetnym jego towarzyszem będą pomidory, cukinia, papryka, ale i różne rodzaje mięsa i sosów.  Bakłażan jest doceniany w Indiach, krajach Arabskich, Grecji, Francji, w Polsce omijamy go szerokim łukiem. Wynika to może z faktu, ze nie umiemy go przyrządzac. Aby wydobyć jego lekko orzechowy smak wystarczy skomponować go z odpowiednimi ziołami, a aby pozbyć się jego goryczki posypac go solą. Warto się poznać na jego smaku i przede wszystkim  korzyściach zdrowotnych jakie oferuje.

Składniki

  • 250 g pomidorów ze słoika lub puszki
  • 3 ząbki czosnku rozdrobnionego i odstawionego na 10min.
  • ½ cebuli drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 garści świeżej bazylii
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Bakłażana posypać solą i odstawić na 30min.
  • Następnie opłukać wodą, wytrzeć i wydrążyć środek.
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć cebulę, czosnek, zioła (w razie potrzeby podlać wodą).
  • Dodać wydrążony bakłażan, boczek, cukinię, paprykę i podsmażyć.
  • Doprawić solą i pieprzem. Nafaszerować bakłażana i piec w temp. 200st.C przez 30-40min. W międzyczasie przygotować sos, na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, czosnek. Dodać pomidory i dusić przez ok. 20min.
  • Na koniec dodać bazylię i zmiksować.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: bakłażana, cukinii, papryki, masła klarowanego, czosnku, bazylii i soli kłodawskiej?
BAKŁAŻAN – jest źródłem witaminy K, A i C oraz kwasu foliowego, manganu i potasu. Dzięki antyoksydantom chroni komórki przed uszkodzeniami i może korzystnie wpływać na pracę serca i obniżenie cholesterolu. Obfituje w dobroczynny dla jelit błonnik i wspomaga redukcję poziomu cukru we krwi.
CUKINIA – źródło witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu.
PAPRYKA – jest źródłem witaminy A, B6, C oraz kwasu foliowego i potasu. Obfituje w antyoksydanty, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Dzęki luteinie i zeaksantynie korzystnie wpływa na wzrok.
MASŁO KLAROWANE – nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CZOSNEK – wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
BAZYLIA –  źródło witaminy K, A, C, manganu, żelaza i wapnia. Zawiera antyoksydanty, działa przeciwzapalnie. Usprawnia prace układu pokarmowego, może okazać się pomocna przy wzdęciach czy kolkach.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA – w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close