Tarta orzechowa, bez cukru

WYJĄTKOWE CECHY

Piękna skóra, włosy, paznokcie, sprawna pamięć, zdrowe serce- wszystko zawarte w pysznym deserze.

ORZECHOWA EKSPLOZJA SMAKÓW, NIEBIAŃSKA ROZKOSZ DLA MIŁOŚNIKÓW ORZECHÓW

Orzechy uwielbiam….laskowe, piniowe, włoskie, brazylijskie, makadamia….wszystkie, jakie istnieją. Kocha je też nasza skóra, włosy, paznokcie, serce, kości, wzrok a nawet mózg. Świetnie się sprawdzają jako sycąca przekąska, dodatek do pesto, sałatek czy deserów. Orzechowe ciasta należą do moich ulubionych, rzadko im odmawiam. Dlatego też istotne dla mnie było stworzenie zdrowszej alternatywy dla tradycyjnego orzechowca, pełnego rafinowanego cukru, białej mąki i słabej jakości tłuszczów. Moja wersja zawiera jedynie cudowne orzechy nerkowca, laskowe i włoskie oraz mleko kokosowe. Słodyczy nadają  jej suszone daktyle i niewielka ilość syropu klonowego. Delikatna chrupkość tarty doskonale komponuje się z aksamitnością kremu, a gorzkie kakao idealnie  przełamuje wszystkie te smaki. Chrupmy orzechy na zdrowie, pamiętając przy tym, że zalecana dzienna porcja to ok. 1/4 szklanki, czyli niewielki kawałek intensywnie orzechowej tarty.

Składniki

SKŁADNIKI NA TARTĘ

  • 3 garście orzechów laskowych
  • 2 garście orzechów włoskich
  • kilka daktyli bez pestek lub 3 duże suszone figi
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka nasion chia

SKŁADNIKI NA KREM

  • szklanka orzechów nerkowca wcześniej namoczonych
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 50 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka gorzkiego kakao lub startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  • Składniki tarty umieść w blenderze i zmiksuj dość drobno, ale nie na gładką masę (masa powinna być dość zwarta, ale nie klejąca).
  • Naczynie wyłóż papierem do pieczenia i z masy uformuj kształt tarty.
  • Namoczone orzechy (bez wody), mleko, syrop klonowy i wanilię umieść w blenderze i zmiksuj na gładka masę.
  • Ukształtowaną tartę wyłóż powstałym kremem i posyp kakao.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: kakao, orzechów nerkowca, laskowych, włoskich, daktyli, mleka kokosowego, siemienia lnianego, chia i syropu klonowego?
KAKAO- jest rodzajem superżywności, zawierającej jedną z najwiekszych ilości mineralów ( głównie magnezu i żelaza) ze wszystkich dostępnych na ziemi produktów. Zawiera dobroczynne antyoksydanty- flawonoidy, dzięki czemu niweluje wolne rodniki, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia. Wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację.
ORZECHY NERKOWCA- są źródłem wielu minerałów, szczególnie miedzi, magnezu, manganu, cynku, fosforu, żelaza i selenu. Bogate w białko, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla zdrowia serca. Zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i redukują zapalenia w organizmie.
ORZECHY LASKOWE- bogate w witaminę B6, E, mangan, miedź, magnez, potas, cynk i antyoksydanty. Mogą korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, poziomu cukru we krwi i łagodzenie stanów zapalnych.
ORZECHY WŁOSKIE- są niezwykle odżywcze, zawierają witaminy B, mangan, magnez, żelazo i wapno. Są źródłem niezbędnych kwasów omega 3, które łagodzą stany zapalne w organizmie. Mogą korzystnie wpływać na obniżanie ciśnienia, pracę jelit, mózgu i serca.
DAKTYLE- są dobrym źródłem naturalnej słodyczy, zawierają witaminę B6, potas, miedź, mangan, magnez i żelazo. Obfitują w takie antyoksydanty jak: flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe, które unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecny w nich błonnik znakomicie wspomaga pracę jelit. Przypisuje im się także takie własciwości zdrowotne jak: pozytywny wpływ na kości i zdolność regulacji poziomu cukru we krwi.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
SIEMIĘ LNIANE- to małe nasionka o wielkiej mocy. Obfitują w witaminę E i witaminy z grupy B oraz magnez, miedź, fosfor i mangan. Zawierają kwasy omega 3 o właściwościach przeciwzapalnych, usprawniają krążenie. Zawarte w nich antyoksydanty- polifenole chronią przed chorobami serca a błonnik wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Ponadto są dobrym źródłem fitoestrogenów blokujących receptory estrogenowe, dzięki czemu redukują objawy menopauzy i przeciwdzialają nowotworom piersi i prostaty.
NASIONA CHIA- to małe ziarenka o dużej mocy. Dzięki zawartości antyoksydantów, redukują szkodliwe wolne rodniki, co korzystnie wpływa m.in. na opóźnienie procesów starzenia. Obfitują w imponujące ilości błonnika, za który będą wdzięczne nasze jelita. Nasiona są też dobrym źródłem kwasów omega 3, które są niezbędne  dla wzrostu komórek, odporności organizmu i zdrowego serca.
SYROP KLONOWY- w przeciwieństwie do cukru rafinowanego jest mniej przetworzony, zawiera spore ilości takich minerałów jak: mangan, cynk, potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B (zwłaszcza B2). Jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które redukują wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia, uszkadzanie tkanek i rozwój stanów zapalnych. Jego zdolność zwalczania wolnych rodników jest podobna jak w brokułach i jabłkach. Posiada równiez nieco niższy indeks glikemiczny od zwykłego cukru, dzięki czemu nie powoduje aż tak gwałtownego wyrzutu insuliny.

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close