Hummus z pistacjami, na dobry nastrój

WYJĄTKOWE CECHY

Pistacje to skarbnica 30 wit., minerałów i składników odżywczych, ich spożywanie pozytywnie wspomaga terapię antystresową oraz sprzyja smukłej sylwetce.

ODKRYJ ZDROWOTNĄ TAJEMNICĘ PASTY Z CIECIORKI, HUMMUS NA WESOŁO

Hummus, przysmak Bliskiego Wschodu, klasycznie wykonywany z cieciorki, tahini, oliwy, kuminu i cytryny. Moja wariacja hummusowa bazuje na tradycyjnej wersji, ale z nutką szaleństwa w kolorach i smakach. Nie zawiera oliwy i pasty sezamowej, ale nie brak jej dobroczynnych tłuszczy pochodzących z orzechów "uśmiechu" czyli pistacji. Pistacje polepszają nasz nastrój dzięki zdolności podwyższania poziomu hormonu szczęścia- serotoniny. Poprawmy sobie humor i zajadajmy pyszny hummus o wielu innych, cennych właściwościach zdrowotnych. Pasta doskonale komponuje się z warzywami, pieczywem lub jako dodatek do makaronów bądź kasz.

Składniki

  • 350 g ciecierzycy , wczesniej namoczonej i ugotowanej w szybkowarze(dlaczego? przeczytaj poniżej)
  • ½ szklanki obranych pistacji
  • sok z 1 cytryny
  • ½-¾ zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1 ząbek czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10 min.(dlaczego?przeczytaj poniżej)
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • W blenderze umieść pistacje, wodę i sok z cytryny, zblenduj na gładką masę.
  • Dodaj pozostałe składniki i zblenduj do gładkiej konsystencji hummusu.
  • Dodaj taką ilość wody, aby uzyskać odpowiednią dla siebie gęstość.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cieciorki, pistacji, soku z cytryny, kminu, czosnku i soli kłodawskiej?
CIECIERZYCA- to doskonałe źródło pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka oraz dobroczynnego dla jelit błonnika, dzięki czemu zaspokaja apetyt i zapobiega napadom głodu. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co przeciwdziała gwałtownym wyrzutom insuliny do krwi. Zawartość magnezu i potasu korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze (wraz z kilkoma listkami laurowymi, wspierającymi trawienie). Wcześniejsze namoczenie cieciorki i dodanie do niej łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczypty kozieradki sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia. Istotne jest również, aby ciecierzycę posolić dopiero po ugotowaniu, wówczas nie będzie sucha (sól bowiem wyciąga wilgoć).
PISTACJE- obfitują w witaminę E i witaminy z grupy B oraz potas, wapń i fosfor. Jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy, luteinę i zeaksantynę, które korzystnie wpływają na narząd wzroku. Są źródłem drogocennego dla zdrowia błonnika, usprawniają pracę jelit i serca.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecność aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Doskonale wpływa na trawienie.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close