Szakszuka, zdrowy przysmak z Bliskiego Wschodu

WYJĄTKOWE CECHY

Jajko to życie, jedyny produkt w którym jest wszystko poza witaminą C, ale bez obaw- pietruszka uzupełni jej niedobory. Zaledwie 2 jajka pokrywają dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy.

JAJKA NA WIELE SPOSOBÓW. POMYSŁ NA ŚNIADANIE, OBIAD CZY TEŻ KOLACJĘ

Zdecydowanie jestem ogromną miłośniczką jednogarnkowych, jednopatelniowych potraw. Zaoszczedzają mi one wiele czasu a przy tym można je skomponować w taki sposób, żeby dostarczały wszystkich, niezbędnych dla organizmu składników. Dziś w roli glównej cudowne jajko. Często zastanawiałam się, że gdybym miała wskazać tylko jeden produkt, który jest najbardziej wartościowy, postawiłabym właśnie na jajko. To skarbnica witamin A, B, D E, K oraz takich minerałów jak: cynk, żelazo, miedź, selen. Obfituje też w kwasy omega 3, lecytynę, cholinę, luteinę, zeaksantynę, idealny panel aminokwasów. Świetnie wpływa na wzrok i wspomaga pracę mózgu.Właściwie można by rzec, że w jajkach dobre jest wszystko. Jajko w wersji szakszuki pochodzącej z Krajów Bliskiego Wschodu lub Afryki jest ciekawą propozycją na śniadanie czy nawet obiad. Dowolność warzyw z których może powstać szakszuka jest nieograniczona. Możemy użyć tych przez nas ulubionych lub akurat zalegających w lodówce.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 cukinia pokrojona w półtalarki
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • ½ cebuli pokrojonej w kostkę
  • duża garść młodego szpinaku
  • ½ pęczka szczypioru drobno pokrojonego
  • ¼ pęczka pietruszki drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony i odstawiony na 10min. (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
  • szczypta kminu
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, cukinię, paprykę, kmin i czosnek, dopraw solą.
  • Gdy warzywa będą miękkie wbij jajka i smaż pod przykryciem do momentu ścięcia białka (okolo 3-4min), żółtko powinno być płynne, wówczas będzie bardziej wartościowe.
  • Na koniec dodaj szpinak i posyp szakszukę pietruszką i szczypiorem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU DODATKOWO UŻYŁAM: cukinii, szpinaku, pietruszki, masła klarowanego, czosnku, kminu i soli kłodawskiej?
CUKINIA- źródło witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu. Jest to nieliczne warzywo, które nie absorbuje metali ciężkich z gleby.
SZPINAK- trudno jest znaleźć warzywo, które zawierałoby więcej drogocennej dla kości witaminy K niż właśnie szpinak. Ponadto obfituje w witaminy A i C, dzięki czemu działa antyoksydacyjnie i unieszkodliwa wolne rodniki. Jest źródłem takich minerałów jak: magnez, żelazo i mangan.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu. Obfituje w ogromne ilości witaminy C i żelaza, co zapobiega anemii.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close