INDYJSKIE KITCHARI – RAJ DLA JELIT, ZWYKŁA POTRAWA O NIEZWYKŁYCH WŁAŚCIWOŚCIACH, DOMOWE LEKARSTWO NA WSZYSTKO
Kitchari, co właściwie oznacza ta orientalna nazwa? Jest to tradycyjny ajurwedyjski posiłek, składający się z warzyw, ryżu i fasoli mung bądź soczewicy. Dlaczego warto odkryć egzotyczne smaki tego specjału? To danie o niezwykłym obliczu, jest złote jak promienie słońca, kolorowe jak tęcza, delikatnie maślane w smaku i obłędnie pachnące. Samo rozpływa się w ustach, a do tego aż kipi od niezwykle korzystnych właściwości prozdrowotnych. Działa leczniczo i oczyszczająco. Wspomaga usuwanie toksyn, usprawnia trawienie, jest silnie przeciwzapalne i wpływa balansująco na organizm. Szczególnie polecane przy problemach z układem trawiennym, przejedzeniu, przebytej chorobie. Taki indyjski odpowiednik staropolskiego rosołu o dodatkowej mocy , który jest wyjątkowo odżywczy, ale nie obciążą systemu pokarmowego. Podczas przyrządzania kitchari istotne jest użycie przypraw w całości, wzmocni to nie tylko smak, aromat, ale i oddziaływanie. Rodzaj warzyw jest właściwie dowolny, możemy użyć tych ulubionych lub też skorzystać z oferty naszej lodówki. Kitchari doskonale nadaje się do zjedzenia zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Kombinacja ryżu, fasoli mung czy soczewicy oraz warzyw dostarcza dobroczynnego dla jelit błonnika oraz protein z szeroką gamą niezbędnych, egzogennych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Jest to zatem zwykła potrawa o zdecydowanie niezwykłych właściwościach.
Składniki
- ½ szklanki ryżu
- ¾ szklanki soczewicy wcześniej namoczonej i gotowanej w szybkowarze przez 5 min (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- 2 niewielkie cukinie pokrojone w kostkę
- ½ główki kalafiora pokrojonego w różyczki
- 1 mały por drobno pokrojony
- 1 mała cebula drobno pokrojona
- 2 marchewki mniejsze pokrojone w kostkę
- 2 duże garści młodych liści szpinaku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku rozgniecionego i odstawionego na 10 min (dlaczego? Przeczytaj poniżej)
- ¾ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki pieprzu w celu zwiększenia przyswajalności kurkumy
- 1 łyżeczka startego imbiru
- ½ łyżeczki calych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka całych ziaren kminu
- 1 łyżeczka całych ziaren kozieradki
- 1 łyżeczka całych ziaren kopru włoskiego
- ¾ łyżeczki kminu mielonego
- 1 łyżka masła klarowanego
- opcjonalnie ½ szklanki koncentratu kolagenowego (osobny przepis tutaj)
- 3 szklanki wody
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż wszystkie przyprawy o pełnych ziarnach, do momentu wydobycia aromatu (kilka minut), uważaj aby ich nie przypalić.
- Dodaj czosnek, imbir, cebulę, por i podsmaż kolejne kilka minut, w razie potrzeby możesz podlać wodą.
- Dodaj soczewicę, ryż, resztę warzyw (oprócz szpinaku i pietruszki), zmielony kmin, kurkumę, sól, pieprz, koncentrat kolagenowy, wodę, wymieszaj.
- Doprowadź do wrzenia i następnie gotuj na mniejszym ogniu, pod przykryciem około 30-45min. Na koniec wymieszaj z pietruszką i szpinakiem.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: soczewicy, cukinii, kalafiora, szpinaku, pory, masła klarowanego, koncentratu kolagenowego, czosnku, pietruszki, imbiru, kurkumy, kminu, kolendry, kozieradki, kopru włoskiego i soli kłodawskiej?
SOCZEWICA- jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, miedż, cynk, potas, fosfor. Obfituje w duże ilości polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Może korzystnie wpływać na obniżenie cholesterolu i ciśnienia, dzięki czemu działa ochronnie na serce.
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia prace jelit i obniża poziom cholesterolu.
KALAFIOR- obfituje w witaminy C, B, K oraz kwas foliowy, potas, mangan, magnez i fosfor. Duża zawartość błonnika świetnie wpływa na pracę jelit i obniża ryzyko zachorowań na cukrzycę i choroby serca. Obecna w kalafiorze cholina wspiera pamięć i zdolności uczenia się
SZPINAK- trudno jest znaleźć warzywo, które zawierałoby więcej drogocennej dla kości witaminy K niż właśnie szpinak. Ponadto obfituje w witaminy A i C, dzięki czemu działa antyoksydacyjnie i unieszkodliwa wolne rodniki. Jest źródłem takich minerałów jak: magnez, żelazo i mangan.
POR- zawiera witaminy A, K, C, żelazo, mangan oraz kemferol, organiczny związek chroniący przed chorobami serca, nowotworami i infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit. Zawartość siarki wspomaga obniżanie cukru we krwi i działa ochronnie na mózg.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; zawiera antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Ważne, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić, w celu zachowania jego wlaściwości zdrowotnych i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rosliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego).
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
KURKUMA- jest doskonałym lekiem na wszelkie infekcje, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, skutecznie zmniejszając zapalenie błony śluzowej układu pokarmowego. Okazuje się pomocna przy usuwaniu patogenów i zwiększaniu ilości korzystnych bakterii jelitowych. Z powodzeniem przyczynia się do pokonywania wielu chorób dróg oddechowych, zarówno tych bakteryjnych jak i wirusowych.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
KOLENDRA- bogata w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, mózgu i układu trawiennego. Miewa zastosowanie przy chorobach skórnych, wysypkach, zapaleniach.
KOZIERADKA- zawiera rodzaj saponin, związków wspomagających produkcję testosteronu. Korzystnie wpływa na produkcję mleka u kobiet. Posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu i cukru we krwi.
POR- zawiera witaminy A, K, C, żelazo, mangan oraz kemferol, organiczny związek chroniący przed chorobami serca, nowotworami i infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit. Zawartość siarki wspomaga obniżanie cukru we krwi i działa ochronnie na mózg.
KOPER WŁOSKI- zawiera witaminę C, potas, mangan, żelazo i magnez. Posiada właściwości obniżające nadmierny apetyt. Wspomaga produkcję prolaktyny i mleka u matek karmiących. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Okazuje się być pomocny przy zwalczaniu dolegliwości menopauzalnych u kobiet.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.