Kalafior inaczej

WYJĄTKOWE CECHY

Kalafior wspomaga układ odpornościowy, niweluje bóle reumatyczne, zapobiega zaparciom i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Obecna w nim cholina ułatwia zasypianie, wspomaga koncentrację i zdolności zapamiętywania

MAŚLANY KALAFIOR Z POREM I GRZYBKAMI

Kalafior to warzywo bardzo popularne, polany bułką tartą to kultowy dodatek do obiadu i niezapomniany smak dzieciństwa. Warzywo łatwe do przygotowania, nie wymagające wyszukanej oprawy, sam w sobie jest delikatny, lekko słodki, poprzez odpowiednie dodatki czy przyprawy można mu nadać zupełnie innego wyrazu. Nie tylko świetnie smakuje, ale korzystnie wpływa na zdrowie, dzięki czemu często zaliczany jest do tzw. „superżywności”. Wspomaga pracę serca, mózgu, trawienie, detoksyfikację, ale wykazuje też właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu znajduje zastosowanie w diecie cukrzyków. Pomysłów na jego wykorzystanie w kuchni jest mnóstwo, smakuje wybornie w zupach, warzywnych gulaszach, idealnie nadaje się na niskokaloryczne puree bądź zdrowe „ciasto” do pizzy. Osobiście kalafiora z masłem uwielbiam, ale zwolenniczką bułki tartej już nie jestem. Postanowiłam więc zachować maślany smak, ale urozmaiciłam go poprzez dodanie pora i odrobiny aromatycznego tymianku, doskonale podkreślającego leśny smak grzybków. Doceniajmy nasze lokalne, łatwo dostępne warzywa i jedzmy je na zdrowie.

Składniki

  • 1 główka kalafiora podzielonego na różyczki
  • 70 g grzybków shiitake lub pieczarek pokrojonych w paski
  • 1 mały por pokrojony w półksiężyce
  • 1-2 łyżeczki masła klarowanego
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno pokrojonej
  • szczypta tymianku
  • pieprz do smaku
  • sól kłodawska do smaku

Przygotowanie

  • Kalafior ugotuj al dente.
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż por, grzybki, tymianek (w razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody)
  • Dodaj kalafior, dopraw solą, pieprzem
  • Dodaj pietruszkę i wszystko wymieszaj.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: kalafiora, grzybków, por, masła klarowanego, pietruszki i soli kłodawskiej?
KALAFIOR- obfituje w witaminy C, B, K oraz kwas foliowy, potas, mangan, magnez i fosfor. Duża zawartość błonnika świetnie wpływa na pracę jelit i obniża ryzyko zachorowań na cukrzycę i choroby serca. Obecna w kalafiorze cholina wspiera pamięć i zdolności uczenia się.
GRZYBY SHIITAKE- działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają niezbędną w czasie choroby witaminę D oraz selen, miedź, potas i magnez.
POR- zawiera witaminy A, K, C, żelazo, mangan oraz kemferol, organiczny związek chroniący przed chorobami serca, nowotworami i infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit. Zawartość siarki wspomaga obniżanie cukru we krwi i działa ochronnie na mózg.
MASŁO KLAROWANE- nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5mg). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close