Pożywna sałatka z ciecierzycy

WYJĄTKOWE CECHY

Pomysł na lekki, ale zarazem sycący obiad!

CIECIERZYCA NA ŚNIADANIE, OBIAD I KOLACJĘ

Pomysł na lekki, ale zarazem sycący obiad? W roli głównej doskonale sprawdzi się ciecierzyca. Jest nie tylko świetnym źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, cennych składników odżywczych,  ale ma też niski indeks glikemiczny, dzięki czemu stabilizuje poziom cukru we krwi i zapobiega napadom głodu. Dodatkową zaletą tego dania jest fakt, że przygotowuje się je błyskawicznie, jest uniwersalne, nadaje się zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Dodatek kminu nie tylko nada aromatu, wzbogaci walory smakowe, ale i zapobiegnie wzdęciom i niestrawności. Propozycja niezwykle smaczna, pożywna i zdrowa, czyli kombinacja idealna!

Składniki

  • 350 g ciecierzycy namoczonej i ugotowanej przez 9 min w szybkowarze – przeczytaj poniżej dlaczego
  • 1/2 cebuli czerwonej dość drobno pokrojonej
  • 1/2 pęczka pietruszki zielonej drobno pokrojonej
  • 70 g grzybków shiitake lub pieczarek pokrojonych w paski
  • 2 jajka ugotowane na miękko
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki kminu
  • szczypta tymianku
  • sól kłodawska lub himalajska do smaku

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie podsmaż cebule i grzybki, wymieszaj z ugotowana ciecierzycą i resztą składników.
  • Podawaj z jajkiem.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cieciorki, pietruszki, grzybków shiitake, jajek, masła klarowanego, soku z cytryny, kminu, pieprzu cayenne, tymianku i soli kłodawskiej?
CIECIERZYCA – jest źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka oraz dobroczynnego dla jelit błonnika, dzięki czemu zaspokaja apetyt i zapobiega napadom głodu. Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownym wyrzutom insuliny do krwi. Zawartość magnezu i potasu korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca. Pomimo wielu zalet zawiera też takie anty-odżywcze składniki jak: lektyny i fityniany. Istnieje jednak łatwy sposób na ich znaczną redukcję, wystarczy ugotować ją w szybkowarze. Wcześniejsze namoczenie cieciorki sprawi, że stanie się łatwiejsza do strawienia.
NATKA PIETRUSZKI – posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
GRZYBY SHIITAKE – działają przeciwzapalnie, są bogatym zródłem polisacharydów, beta glukanów zwiększających produkcję białych krwinek odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji. Dodatkowo zawierają niezbędną w czasie choroby witaminę D oraz selen, miedz, potas i magnez.
JAJKO – jest skarbnicą witamin A, B, D E, K oraz takich minerałów jak: cynk, żelazo, miedź, selen. Obfitują też w kwasy omega 3, lecytynę, cholinę, luteinę, zeaksantynę, idealny panel aminokwasów. Świetnie wpływają na wzrok i wspomagają pracę mózgu.
MASŁO KLAROWANE – nie bez powodu w medycynie ajurwedyjskiej nazywane jest “złotem”. Posiada całą gamę zalet; ma działanie przeciwzapalne, alkalizujące, nawilża tkankę łączna i stawy, usprawnia pamieć. Jest dobrym źrodłem antyoksydantów(przeciwutleniaczy)- witamin A i E, które znakomicie niwelują szkodliwe wolne rodniki, wspaniale regenerują i odżywiają skórę, mogą też korzystnie wpływać na kondycję wzroku. Masło klarowane dzięki obecności witaminy K poprawia stan układu kostnego. Poprzez stymulację enzymów trawiennych wspomaga proces trawienia. Zawiera kwas masłowy, który działa wzmacniająco na ściany jelit i pozytywnie wpływa na ich prawidłową mikroflorę. Jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na produkty mleczne, gdyż prawie całkowicie pozbawione jest laktozy i kazeiny. Swoim subtelnym, lekko orzechowym smakiem doskonale podkreśla smak potraw. Dodatkowo jest świetnym tłuszczem do użycia w wysokiej temperaturze, ma jeden z najwyższych punktów dymienia (ok. 235st. C), dzięki temu nie utlenia sie i nie ulega innym toksycznym przemianom. Dla porównania temperatura dymienia oleju rzepakowego to ok, 130 st. C, oleju słonecznikowego ok. 107 st, C, a oliwy z oliwek ok. 191 st. C.
SOK Z CYTRYNY – jest żródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
KUMIN (kmin rzymski) – dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecnośći aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Korzystnie wpływa na trawienie.
PIEPRZ CAYENNE – naturalny niszczyciel bakterii i wirusów, zawiera witaminę C i beta karoten, działa przeciwzapalnie i wspomaga układ odpornościowy.
TYMIANEK – ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne i rozkurczowe. Usprawnia trawienie i jest pomocny przy niestrawności. Łagodzi stany zapalne i infekcje górnych dróg oddechowych.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA – w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close