Pieczone warzywa, odżywka dla jelit

WYJĄTKOWE CECHY

Warzywa korzenne to naturalne prebiotyki, które są pożywką dla pożytecznych bakterii hamujących rozwój drożdżaków i helicobacter pylori.

WARZYWA KORZENNE W PYSZNYM WYDANIU

Kiedy spożywamy dużo warzyw czasami może nam brakować pomysłów na ich przyrządzanie. Ciekawą propozycją są różnego rodzaju pieczone warzywa, szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego dające wiele możliwości. Upiec możemy praktycznie wszystko i nawet warzywa, które nie są naszymi ulubionymi „wychodząc” z piekarnika zachęcają nas do jedzenia. Nabierają charakterystycznego smaku i aromatu. Dziś proponuję warzywa korzenne, w groszkowo- imbirowym sosie, posypane chrupiącymi orzeszkami piniowymi. Warzywa korzeniowe oprócz tego, ze obfitują w witaminy i minerały, posiadają jeszcze jedną znaczącą przewagę. Zaliczają się do prebiotyków, zawierają rodzaj węglowodanów, który stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, co sprzyja ich namnażaniu (głównie bifidobakterii i bakterii kwasu mlekowego) oraz redukuje ilość niekorzystnych patogenów. Dlaczego warto szczególnie zadbać o bakterie kwasu mlekowego i bifidobakterie? Pałeczki kwasu mlekowego, wykazują właściwości przeciwcukrzycowe i antynowotworowe. Hamują też rozrost helicobacter pylori, przyczyniającej się do występowania wielu chorób przewodu pokarmowego (m.in. wrzodów żołądka i dwunastnicy). Z kolei bifidobakterie zabezpieczają jelita przed rozrostem drożdżaków i rozwojem pałeczki okrężnicy (e.coli), biorą udział w produkcji witamin oraz redukują transport endotoksyn. Dodatkowo, kiedy pożyteczne bakterie żywią się prebiotykami i następuje proces ich rozkładu dochodzi do formowania kwasu masłowego, który spełnia ważną rolę w zapobieganiu zapaleniom, otyłości, insulinooporności, cukrzycy a nawet raka jelita grubego. Jedzmy warzywa korzenne na zdrowie.

Składniki

  • 4 marchewki różnokolorowe, oskrobane ze skórki
  • 1 pietruszka, oskrobana ze skórki
  • ½ cebuli czerwonej, pokrojonej w łódki
  • 2 buraczki, pokrojone w grubsze plastry
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego? przeczytaj poniżej)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego, podgrzanego do konsystencji płynnej
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 2 łyżki orzeszków pinii, podprażonych na patelni
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól kłodawska lub himalajska
  • pesto groszkowo-imbirowe

Przygotowanie

  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj niewielką ilością oleju kokosowego.
  • Ułóż marchewki, pietruszkę, buraki, cebulę, czosnek, posmaruj z wierzchu olejem, dopraw solą i czosnkiem granulowanym.
  • Piecz w temp. 205st.C przez ok. 30-35 min.
  • Warzywa po wyjęciu z piekarnika polej pesto groszkowym (przepis tutaj), posyp orzeszkami i natką pietruszki.

Dodatkowe informacje

DLACZEGO DO PRZEPISU DODATKOWO UŻYŁAM: czosnku, natki pietruszki, oleju kokosowego, orzeszków piniowych i soli kłodawskiej?
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków składających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5mg). Jest źródłem potasu, beta karotenu oraz witaminy K i kwasu foliowego dzięki czemu może korzystnie wpływa na układ kostny i serce. Obecna w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
OLEJ KOKOSOWY- obfituje w tłuszcze o średniej długości łańcucha, dzięki czemu jest lekkostrawny, łatwo metabolizowany. Poprzez zawartość kwasu laurynowego, wykazuje właściwości o działaniu bakteriobójczym, wirusobójczym i przeciwgrzybiczym. Pomaga przekształcić cholesterol LDL w tzw. dobry cholesterol (HDL), obniża więc ryzyko występowania chorób serca. Doskonale sprawdza się w wysokich temperaturach.
ORZESZKI PINII- są źródłem takich minerałów jak: magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź, żelazo oraz witamin: B i K. Obfitują w tłuszcze jednonienasycone, korzystnie wpływające na poziom cholesterolu i pracę serca. Wykazują zdolność redukowania stanów zapalnych oraz syndromu przedmenstruacyjnego.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close