SKORZYSTAJ Z DOBRODZIEJSTW TEGO UNIWERSALNEGO LEKARSTWA
Korzeń imbiru to jedna z najzdrowszych przypraw świata i panaceum na wiele dolegliwości, ale dlaczego jest to roślina szczególnie przyjazna dla systemu trawiennego? Imbir stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej wchłaniane, a niezdrowe substancje są usuwane. Posiada silne właściwości rozgrzewające (remedium na przeziębienia) i doskonale pobudza trawienie, zmniejsza gazy, działa rozkurczowo, przeciwobrzękowo i zapobiega gromadzeniu się toksyn. Nanocząsteczki znajdujące się w korzeniu łagodzą stany zapalne układu pokarmowego i regenerują błonę śluzową jelit. Imbir usprawnia metabolizm, a zawarta w nim kapsaicyna powoduje wzrost temperatury ciała, co wspomaga proces chudnięcia. Dzięki zawartości gingeroli wykazuje działanie przeciwzapalne i antyrakowe (szczególnie w przypadku raka jelita grubego). Poniższy przepis otrzymałam od wspaniałej lekarz neurolog, praktykującej ajurwedę. Znajduje on u mnie zastosowanie, gdy trawienie zwalnia, czyli szczególnie w okresach jesienno-zimowych lub gdy potrzebuję dodatkowego ogrzania i wsparcia układu pokarmowego. Wówczas to, przegryzam po 1-2 kawałkach nasączonego imbiru przed głównymi posiłkami. Korzystajmy z cudów natury i wyjątkowych właściwości prozdrowotnych imbiru!
Składniki
- ½ szklanki soku z cytryny
- 1-2 korzenie imbiru, obranego, pokrojonego w cienkie 2-3cm kawałki
- ½ łyżeczki soli kłodawskiej lub himalajskiej
Przygotowanie
- Do słoiczka dodaj sok z cytryny, sól, wymieszaj.
- Dodaj imbir w takiej ilości, aby każdy kawałek był przykryty sokiem z cytryny.
Dodatkowe informacje
Zakręcony słoiczek przechowuj w lodówce.