ULUBIONE DANIE ŚWIATA, BEZ WZGLĘDU NA SZEROKOŚĆ GEOGRAFICZNĄ
Gusta kulinarne są różne, jedni są mięsożercami, inni zagorzałymi wegeterianami, niektórzy lubią na słodko inni na kwaśno. Istnieją miłośnicy typowej kuchni polskiej lub też śródziemnomorskiej czy azjatyckiej. Czy istnieje danie, które łączy kulinarne upodobania każdego? Na myśl przychodzi pizza! Bez względu na szerokość geograficzną, znana i uwielbiana. Jej korzenie sięgają Włoch, dokładnie Neapolu, ale równie mocno rozpowszechniona jest w Ameryce. Chicago słynie z tzw. „deep dish” pizzy, o grubym cieście i serze znajdującym się na spodzie. Z kolei niepodważalną tradycją Detroit jest pizza w kształcie prostokąta. Natomiast typowo nowojorska pizza to ta, na cienkim, chrupiącym cieście, ale zarazem miękka i elastyczna. Właściwie można by rzec, że bez względu na jej rodzaj, w pizzy smaczne jest wszystko. Na czym polega ten fenomen? Otóż sekretem jest niewątpliwie ciasto i smak pieczonego, ciągnącego się sera. Niestety głównie ze względu na te wlaśnie składniki, zbyt częste jedzenie pizzy nie jest wskazane. A gdyby tak wyczarować zdrowszą alternatywę pizzy i móc się nią zajadać znacznie częściej? Chyba większość z nas byłaby na tak! Poniższy przepis nie jest oczywiście typowo włoska recepturą, co nie oznacza, że nie smakuje obłędnie! Serowy smak, mimo że nie jest pozyskany z typowo „pizzowego” sera, jest równie pyszny i uzależniający.
Składniki
- 2 cukinie starte drobno na tarce, dokładnie odciśnięte z wody
- 1 jajko
- 2 lyżki zdrowego parmezanu
- garść rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 2-3 łyżki sera feta lub innego sera koziego
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cukinię, jajko i parmezan (osobny przepis) połącz i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Okrągłą, niewielką formę wyłóż papierem do pieczenia i z przygotowanej masy uformuj spód pizzy.
- Piecz ok. 30-40 min. w temp. 220st. C (do zrumienienia).
- Następnie umieść pomidorki, rukolę, posyp serem feta i zapiekaj kolejne 5 min.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, jajka, zdrowego parmezanu, rukoli, sera feta i soli kłodawskiej?
CUKINIA- jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
JAJKO- jest skarbnicą witamin A, B, D E, K oraz takich minerałów jak: cynk, żelazo, miedź, selen. Obfitują też w kwasy omega 3, lecytynę, cholinę, luteinę, zeaksantynę, idealny panel aminokwasów. Świetnie wpływają na wzrok i wspomagają pracę mózgu.
ZDROWY PARMEZAN- jest źródłem witamin z grupy B oraz takich minerałów jak; miedź, magnez, mangan, fosfor, żelazo, selen i potas. Bogaty w białko, błonnik, przeciwutleniacze, nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla pracy serca oraz beta glukany, wspomagające układ odpornościowy.
RUKOLA- zawiera witaminę A, C i K oraz wapń, żelazo i potas. Dzięki błonnikowi usprawnia perystaltykę jelit, a obecność antyoksydantów wspomaga pracę układu odpornościowego i narządu wzroku.
SER FETA- w porównaniu z serem krowim ma mniejsze cząsteczki tłuszczu, dzięki czemu jest łatwiej trawiony, nie obciąża układu pokarmowego i nie wywołuje uszkodzeń śluzówki ani stanów zapalnych. Jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.