CHIPSY Z JABŁEK – NAJZDROWSZE I NATURALNE PREBIOTYKI
Dlaczego jako przekąskę proponuję chipsy z jabłek?…bo są naturalnie słodkie, totalnie uzależniające a przy tym zawierają pektyny, które są naturalnym prebiotykiem i przyjacielem naszych jelit.
Składniki
- 2 większe jabłka pokrojone w cienkie plastry
- ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego ma najbardziej słodkawy smak
Przygotowanie
- Jabłka obsypać cynamonem z 2 stron.
- Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec w temp. 95st.C przez około 2.5godz.
- Po upłynięciu połowy czasu, jabłka obrócić na drugą stronę.
- Po wyciągnięciu z piekarnika jabłka nadal będą nabierać chrupkości.
Dodatkowe informacje
JABŁKA – są cennym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz witamin C, B, E i beta karotenu. Obfitują w polifenole, które mogą przyczyniać się do obniżania ciśnienia i zapobiegać chorobom serca. Zawierają kwercetynę, która wzmacnia układ odpornościowy. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz obniżają poziom cholesterolu.
CYNAMON – posiada wiele właściwości zdrowotnych, przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzka występowania chorób serca. Zawiera antyoksydanty- polifenole o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga pracę układu pokarmowego a jego właściwości prebiotyczne promują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.