Pyszna Inspiracja jesienna
Ciasto składa się z dwóch kuszących składników, którym trudno się oprzeć, czekolady i dyni. Czekolada zachęca aksamitnym, rozpływającym się w ustach smakiem a dynia przyciąga niepowtarzalnym, intensywnym kolorem i bogactwem wartości odżywczych. Dynia nie tylko zapewnia ciastu wyjątkową wilgotność, ale sprawia, że użyta mąka nie będzie miała tak silnego niekorzystnego działania „obklejającego”ściany jelit. Dodatkowo użycie nasion babki płesznik wspomoże perystaltykę jelit, a błonnik wpłynie na delikatne obniżenie indeksu glikemicznego. Poszalejmy z dynią w kuchni!
Składniki
- 1/2 dyni hokkaido
- 250 g mąki z samopszy ,niefortyfikowanej, niehybrydyzowanej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki surowego gorzkiego kakao
- 180-200 g brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium
- 1/2-1 łyżeczki zmielonych nasion babki płesznik
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie szczypta kardamonu
- opcjonalnie szczypta imbiru
Przygotowanie
- Dynie upiecz w piekarniku do miękkości, ok.30-40 min., obierz ze skórki wydrąż pestki i zmiksuj na gładką masę.
- Jajka utrzyj z cukrem.
- Mleko podgrzej i dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia do wystygnięcia.
- Do dyni dodaj 125 g mąki, 3/4 masy jajecznej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i ok. 1/2 płaskiej łyżeczki babki płesznik oraz przyprawy, zmiksuj, przełóż do naczynia.
- Resztę masy jajecznej, mleko z kakao, 125g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki babki płesznik umieść w mikserze i zblenduj.
- Foremkę wysmaruj tłuszczem, nakładaj naprzemiennie 2 łyżki masy dyniowej, 1 łyżkę masy kakaowej aż do wyczerpania.
- Piecz w temp. 180st.C przez ok. 40 min.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: dyni, naturalnej mąki, jajek, mleka kokosowego, kakao, babki płesznik, kardamonu, cynamonu i imbiru?
DYNIA- jest skarbnicą witamin (A, B, C i E) oraz minerałów (magnez, cynk, wapń). Dzięki temu wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza pasożyty, korzystnie wpływa na skórę, nadciśnienie, doskonale odkwasza organizm, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Co ciekawe, nawet poddana procesowi gotowania nie traci swoich drogocennych właściwości. Jest lekkostrawna i zawiera dużo dobroczynnego błonnika. Osobiście dynie nazywam „balsamem dla jelit”, wspomaga leczenie stanów zapalnych błon śluzowych, doskonale radzi sobie zarówno z zaparciami, jak i biegunkami, świetnie pobudza perystaltykę jelit, posiada właściwości oczyszczające, usprawnia procesy usuwania toksyn i złogów.
MĄKA Z SAMOPSZY, NIEHYBRYDYZOWANA, NIEFORTYFIKOWANA- czyli najprościej mówiąc prastare ziarno, niepoddane niekorzystnym dla zdrowia procesom krzyżowania, modyfikacji, niewzbogacone dodatkiem syntetycznych witamin czy minerałów.
JAJKO- to „życie”, jedyny produkt, w którym jest wszystko oprócz witaminy C. Skarbnica witamin A, B, D, E, K oraz takich minerałów jak: cynk, żelazo, miedź, selen. Obfituje w kwasy omega 3, lecytynę, cholinę, luteinę, zeaksantynę, idealny panel wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Zaledwie 2 jajka w zupełności pokrywają dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy. Jajko świetnie wpływa na wzrok i wspomaga pracę mózgu.
MLEKO KOKOSOWE- jest wyśmienitym zastępnikiem śmietany i w przeciwieństwie do niej, nie wywołuje stanów zapalnych w organizmie, a wręcz pomaga je redukować, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest też dobrym źrodłem wielu witamin (A, E, C, B) i minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas).
KAKAO- jest rodzajem superżywności, zawierającej jedną z największych ilości mineralów ( głównie magnezu i żelaza) ze wszystkich dostępnych na ziemi produktów. Zawiera dobroczynne antyoksydanty- flawonoidy (ma ich 15- krotnie więcej niż jagody i 30- krotnie więcej niż zielona herbata), dzięki czemu niweluje wolne rodniki, zapobiegając procesom przedwczesnego starzenia. Wpływa na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć i koncentrację.
NASIONA BABKI PŁESZNIK (BABKI JAJOWATEJ)- idealny, zdrowy zamiennik bułki tartej lub jajek, świetnie wchłaniają wodę, dzięki czemu posiadają właściwości wiążące. Działają oczyszczająco na jelita.
KARDAMON- przyprawa świetnie wspomagająca trawienie, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, odświeża oddech.
CYNAMON- posiada wiele właściwości zdrowotnych, przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzka występowania chorób serca. Zawiera antyoksydanty- polifenole o działaniu przeciwzapalnym. Wspomaga pracę układu pokarmowego a jego właściwości prebiotyczne promują wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.