Dynie upiecz w piekarniku do miękkości, ok.30-40 min., obierz ze skórki wydrąż pestki i zmiksuj na gładką masę.
Jajka utrzyj z cukrem.
Mleko podgrzej i dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia do wystygnięcia.
Do dyni dodaj 125 g mąki, 3/4 masy jajecznej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i ok. 1/2 płaskiej łyżeczki babki płesznik oraz przyprawy, zmiksuj, przełóż do naczynia.
Resztę masy jajecznej, mleko z kakao, 125g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki babki płesznik umieść w mikserze i zblenduj.
Foremkę wysmaruj tłuszczem, nakładaj naprzemiennie 2 łyżki masy dyniowej, 1 łyżkę masy kakaowej aż do wyczerpania.
Piecz w temp. 180st.C przez ok. 40 min.