4 Filary zdrowia

Magnez, Miedź, Retinol, Pierwiastki śladowe

Każda choroba, każde schorzenie, każda przypadłość zdrowotna
może być wynikiem niedoboru minerałów, składników odżywczych ”.

Dr Linus Pauling
Dwukrotny laureat Nagrody Nobla
                                                       

Podstawowym budulcem ludzkiego organizmu są komórki. Naukowcy na całym świecie od stuleci próbują się doliczyć z ilu komórek składa się Nasze ciało. Nie jest to zadanie łatwe, pewne typy komórek są doskonale widoczne pod mikroskopem, przy czym inne tworzą sieci poplątanych neuronów. Szacunkowo określa się, że jest to liczba bliska 37 biliona! W samej wątrobie jest ich 240 miliardów.


Dlaczego komórki są nam niezbędne do funkcjonowania i jaką pełnią rolę?
To one odpowiadają za przeprowadzanie wszystkich podstawowych procesów życiowych; utrzymanie wewnętrznej homeostazy (równowagi), pobieranie substancji odżywczych, wydalanie zbędnych produktów przemiany materii oraz branie udziału w cyklach wzrostu i rozmnażania.

Aby procesy zachodzące w komórkach (zwł. energetyczne) mogły przebiegać prawidłowo potrzebujemy 4 podstawowych składników odżywczych, które zarazem są najtrudniejsze do pozyskania w odpowiednich proporcjach z pożywienia. Zaliczamy do nich;

  1. MAGNEZ
  2. RETINOL
  3. MIEDŹ
  4. PIERWIASTKI ŚLADOWE

Komórki są fabryką energii. To właśnie mineraly, PIERWIASTKI ŚLADOWE odpowiadają za transformację energii pobieranej z pożywienia w energię komórkową w postaci ATP. Niedostateczne spożycie pierwiastkow może być zatem przyczyną zmęczenia, apatii i ogólnego spadku energii. Pierwiastki śladowe wystepują w soli, ale nie tej oczyszczonej, bedącej czystym chlorkiem sodu, a nieprzetworzonej soli morskiej, kłodawskiej lub himalajskiej, skrywającej w sobie ok. 72 minerałów śladowych. Pierwiastki te nie tylko podwyższają poziom energii, ale i alkalizują organizm, wyrównują poziom elektrolitów, zapobiegają odwodnieniu, skurczom mięśni oraz wspomagają pracę nadnerczy i układu odpornościowego.

Jednym z fundamentalnych minerałów pożądanych przez komórki jest MIEDŹ.
Choć nie jest to pierwiastek popularny to jego znaczenie dla optymalnej pracy wielu układów w organizmie jest nieocenione. Uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych, produkcji energii, syntetyzowaniu melaniny, metabolizowaniu żelaza, posiada właściwości przeciwutleniające. Wpływa na stan układu kostnego, krwionośnego, nerwowego i odpornościowego. Jego pozyskanie z dostępnych warzyw czy owoców jest o tyle trudne, że żadne warzywo czy też owoc nie jest w stanie wytworzyć jakiegokolwiek minerału, wszystko co jest w nich zawarte w zasadzie pochodzi z gleby, która w dzisiejszych czasach jest w dużej mierze silnie wyjałowiona. Poniższa tabela doskonale ilustruje jakość gleby na przełomie prawie 100 lat.

Redukcja poziomu samej MIEDZI w glebie (na przestrzeni lat 1950-1990) wynosi ok. -76% w warzywach i -20% w owocach.

Dużo lepszym źródłem miedzi są zapomniane przez Nas podroby, w szczególności wątróbka wołowa, która zawiera idealny stosunek miedzi do żelaza (2;1) oraz naturalna witamina C (nie kwas askorbinowy!).

Każda jedna komórka wymaga również odpowiedniej ilosci MAGNEZU do funkcjonowania. Minerał ten jest kluczowym kofaktorem wykorzystywanym przez ok. 700-800 enzymów (tzw. życiodajnych substancji), jest nie tylko potrzebny do wytwarzania glównego nośnika energii w komórkach (ATP), ale odpowiada za syntezę protein, trawienie tłuszczy, węglowodanów, białek, produkcję RNA i DNA, regulację temperatury, metabolizm witaminy D. Silne kości i zęby , zbalansowane hormony, zdrowy system nerwowy i krwionośny, sprawnie działające systemy detoksyfikacji są zależne od magnezu. Magnez nie może być produkowany przez Nasz organizm, a jego niedobory wystepują u ok. 80% populacji, dodatkowo stres jest czynnikiem, który znacznie obniża jego poziom.

Kolejnym kluczowym elementem w procesach energetycznych organizmu jest RETINOL bez którego produkcja ATP znacząco spada a poziom energii obniża się o ok. 30%. Witamina A bierze też udział w procesach reprodukcji, różnicowania komórek (tworzenia wyspecjalizowanych komórek) oraz odpowiada za zdrowie skóry i narządu wzroku. Mówiąc o retinolu warto zaznaczyć, że jest to witamina A mająca niewiele wspólnego z powszechnie znanym beta- karotenem, bedącym jedynie pro-witaminą. Na próżno go zatem szukać w marchewce czy innych warzywach. Zawarte w nich beta karoteny muszą przejść szereg reakcji, aby zostały zamienione w retinol. Niektórzy, zwłaszcza osoby chorujące na cukrzycę, zmagające się z zaburzeniami trawienia czy pracy tarczycy często nie są w stanie w ogóle tej przemiany dokonać. Dodatkowo w porównaniu z retinolem wchłanialność beta karotenu jest dużo nizsza (20 do 50% beta karoten, 70-90% retinol). Poleganie na beta karotenie jako źródle witaminy A naraża Nas na jej poważne niedobory.

Odżyw komórki organizmu z pomocą 4 wymienionych składników i ciesz się niespożytą energią oraz pełnią witalności!

Przedstawione przeze mnie materiały w żadnym wypadku nie są poradami medycznymi. Stanowią jedynie zbiór informacji i nie służą do diagnostyki medycznej. Użycie opisanych metod, substancji czy jakichkolwiek wskazówek wymaga konsultacji lekarskiej. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za skutki zastosowania zawartych informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
AromatZdrowia.pl © Copyright 2021. All rights reserved.
Close