SOS CURRY TO WYJĄTKOWOŚĆ SMAKU I BOGACTWO ODŻYWCZYCH SKŁADNIKÓW
Typowy sos curry wywodzi się z Tajlandii bądź Indii. Dlaczego warto sięgać po tak egzotyczne smaki, czy nie wystarczy bazować na dobrze nam znanych rodzimych potrawach? Gorąco namawiam do tej odległej kulinarnej podróży, która z pewnością nie tylko mile zaskoczy nasze kubki smakowe, ale i zatroszczy się o zdrowie. Azja to bogactwo wyjątkowych składników o niespotykanych właściwościach, których na darmo szukać w polskiej kuchni. Ich przyprawy słyną z magicznego działania na układ pokarmowy, doskonale go oczyszczają, usprawniają trawienie, działają antybakteryjnie, silnie przeciwzapalnie, a aromat jaki się z nich wydobywa przenosi nas na zupełnie inną, planetę kulinarną. Doświadczajmy nowych smaków, eksperymentujmy…ta zabawa nie tylko opłaci się smakowo, ale i zdrowotnie.
Składniki
- 4 podudzia z indyka (bez kości), pokrojone na niewielkie kawałki, przyprawione solą
- 1-2 cukinie , pokrojone w półksiężyce
- 1 marchew , pokrojona w talarki
- ½ pietruszki , drobno pokrojonej
- 1 papryka czerwona , pokrojona w kostkę
- 2-3 papryczki czerwone o średniej pikantności, pokrojone na kawałki
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 4 ząbki czosnku , rozgniecionego i odstawionego na 10min.(dlaczego?przeczytaj poniżej)
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- ½ łyżeczki ziaren kminu
- 1 łyżeczka ajurwedyjskiego curry (znajdziesz w przepisach)
- 2 łyżki soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 mała cebula , pokrojona na kawałki
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 szklanka leczniczo-odmładzającego kolagenu (znajdziesz w przepisach) lub wody
- sól kłodawska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
- Paprykę, papryczki, imbir, czosnek, kolendrę, kmin, curry, cytrynę, cebulę i bazylię umieść w blenderze, dopraw solą i zmiksuj na gładką masę, z której powstała pasta curry.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż indyka do miękkości, dodaj marchew i podsmaż kilka min.
- Dodaj cukinię oraz pastę curry, kolagen i gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 5min.
- Dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia i odstaw z ognia.
- Wymieszaj z pietruszką i podawaj z ryżem bądź jako samodzielne danie.
Dodatkowe informacje
DLACZEGO DO PRZEPISU UŻYŁAM: cukinii, pietruszki, papryczek, imbiru, czosnku, kolendry, kminu, curry, soku z cytryny, kolagenu i soli kłodawskiej?
CUKINIA- jest to jedno z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom, jest lekkostrawna, wspomaga proces trawienia, świetnie nawadnia, działa zasadotwórczo na organizm i nie absorbuje toksyn oraz metali ciężkich z gleby. Jest źródłem witaminy A, B, C, K oraz manganu, potasu, magnezu, miedzi i kwasu foliowego. Dzięki zawartości takich antyoksydantów jak: luteina i zeaksantyna może korzystnie wpływać na wzrok. Obecność błonnika usprawnia pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.
NATKA PIETRUSZKI- posiada właściwości antybakteryjne. Jest źródłem potasu, witaminy A oraz witaminy K i kwasu foliowego, dzięki czemu może korzystnie wpływać na układ kostny i serce. Skrywa w sobie więcej witaminy C niż cytrusy (ok. 3 razy więcej niż cytryna). Jest jednym z warzyw o największej zawartości żelaza (w 100g aż 5-6mg), idealnie sprawdza się w leczeniu anemii. Obfituje w drogocenne dla zdrowia flawonoidy, chlorofil i aminokwasy. Doskonale wspomaga wątrobę i oczyszczanie nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu. Działa rozkurczowo, co znajduje zastosowanie przy dolegliwościach bólowych (np. podczas menstruacji). Zapobiega niestrawnośći i redukuje wzdęcia. Zawarta w niej luteina, beta karoten i zeaksantyna wspierają zdrowie oczu.
OSTRE PAPRYCZKI- za ostrość papryki odpowiada organiczny związek zwany kapsaicyną o działaniu przeciwbólowym i przeciwbakteryjnym. Wpływa też na termoregulację i usprawnia przemianę materii, Dzięki właściwościom lekko rozgrzewającym i drażniącym na błony śluzowe wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych i może przynosić ulgę osobom zmagającym się z zapaleniem zatok.
IMBIR- w medycynie ajurwedyjskiej nazywany jest uniwersalnym lekarstwem, panaceum dla układu trawiennego, oddechowego i krwionośnego. Zawiera gingerole o działaniu przeciwzapalnym, antyrakowym, uspokaja żolądek, ma właściwości rozkurczowe, likwiduje wzdęcia. Zwiększa moc wchłaniania składników odżywczych z pożywienia poprzez stymulowanie wydzielania enzymów trawiennych.
CZOSNEK- wspomaga układ odpornościowy; obfituje w antyoksydanty, usprawnia procesy trawienne, wspomaga obniżanie cholesterolu, ciśnienia, zmniejszając przy tym ryzyko zachorowań na choroby serca. Obecna w czosnku siarka zwiększa biodostępność składników mineralnych z pożywienia, zawierającego kwas fitynowy (m.in. rośliny strączkowe, ryż). Badania wykazują, że po dodaniu czosnku do posiłków sładających się z ryżu czy roślin strączkowych, przyswajalność cynku i żelaza wzrasta dwukrotnie. W celu skorzystania z wlaściwości zdrowotnych czosnku i uwolnienia dobroczynnej allicyny (naturalny związek chemiczny wydzielany przez rośliny, 15 razy silniejszy niz penicylina pod względem działania bakteriobójczego) istotne jest, aby przed dodaniem go do potrawy najpierw go rozgnieść lub pokroić i odczekać kilka minut. Allicyna nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku (w celu jej wytworzenia musi dojść do reakcji pomiędzy alliiną i allinazą). Alliina nie posiada zapachu, z tego powodu nierozgnieciony czosnek nie pachnie. Poprzez wydobycie zapachu, wydobywamy jego moc.
KOLENDRA- bogata w antyoksydanty, unieszkodliwiające wolne rodniki, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, mózgu i układu trawiennego. Miewa zastosowanie przy chorobach skórnych, wysypkach, zapaleniach.
KUMIN (kmin rzymski)- dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz żelaza korzystnie wpływa na odporność. Obecność aromatycznych olejków i środków dezynfekujących ma zdolność rozrzedzania zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Doskonale wpływa na trawienie.
CURRY- jest mieszanką przypraw doskonale działających na system trawienny, łagodzi niestrawność, wzdęcia, uspokaja żołądek, wspomaga pracę wątroby oraz zmniejsza stany zapalne w organizmie.
SOK Z CYTRYNY- zawiera witaminę C, która działa antyoksydacyjnie, unieszkodliwiając wolne rodniki i przeciwdziałając procesom starzenia. Odświeża oddech, alkalizuje organizm (odkwasza) i usprawnia pracę systemu trawiennego.
KONCENTRAT KOLAGENOWY- jest bogaty w minerały, składniki odżywcze i przeciwzapalne. Zawarte w nim aminokwasy pomagają odbudować tkankę mięśniowa i łączną, leczą nieszczelną błonę śluzową układu pokarmowego, detoksykują wątrobę, oczyszczają krew i naczynia krwionośne. Koncentrat jest świetnie przyswajalną formą naturalnego kolagenu. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie, zbawiennie działa na kości, stawy, chrząstki, ścięgna, błony śluzowe, skórę, paznokcie i włosy. Kolagen pełni rolę „kleju”, który pomaga utrzymać ciało razem, zapewnia elastyczność i daje efekt odmładzający- czegóż chcieć więcej?!
SÓL KŁODAWSKA LUB HIMALAJSKA- w przeciwieństwie do zwykłej soli (chlorku sodu) nie jest rafinowana i zawiera około 72 minerały (m.in. magnez, cynk, miedź, potas, selen).